BiH

Vlada ZDK odobrila 100.000 KM pomoći za radnike IP Krivaja Zavidovići

Autor: Biznis.ba
Vlada ZDK odobrila 100.000 KM pomoći za radnike IP Krivaja Zavidovići
Delegacija Vlade ZDK koju je predvodio premijer Miralem Galijašević održala je danas u sjedištu općine Zavidovići sastanak sa predstavnicima bivših radnika Industrijskog preduzeća "Krivaja".

Članovi Vlade upoznali su radnike sa odlukom o odobravanju 100.000 KM interventne pomoći koja će putem Fonda za socijalnu pomoć, koji su osnovale vlade ZDK i FBiH, već sutra biti doznačena radnicima, a koji su ostali bez ikakvih primanja nakon prekida proizvodnje prije više od dvije i po godine.

"U situaciji kada kompletna agonija traje duže vrijeme, u dogovoru sa Vladom FBiH zajedno smo obezbjedili 300.000 KM za ublažavanje socijalnih problema radnika. Jedan dio radnika dobija odgovarajuću novčanu naknadu iz Službe za zapošljavanje, jedan broj radnika je penzionisan, međutim zabrinuti smo zbog činjenice da je 560 radnika izašlo iz prava na novčanu naknadu sa biroa i mi na ovaj način pokušavamo da amortizujemo taj socijalni moment", kazao je premijer Galijašević.

Sa sastanka je upućen apel pravosuđu da se ubrzaju postupci koji se vode na sudovima, a tiču se imovine IP "Krivaja" Zavidovići.

Predstavnici radnika zahvalili su se Vladi i premijeru Galijaševiću na odobrenoj pomoći i nastojanjima da se pitanje „Krivaje“ trajno riješi te oživi proizvodnja.

Biznis.ba