BiH

Vrhovni sud FBIH spriječio pljačku Krivaje od strane ortačke grupe

Autor: Biznis.ba
Vrhovni sud FBIH spriječio pljačku Krivaje od strane ortačke grupe
Vrhovni sud Federacije BiH donio je rješenje u pravnoj stvari predlagača osiguranja Marić d.o.o. Žepče, Makro-Drvo d.o.o. Žepče, Prograd d.o.o. Žepče i FEDIS d.o.o. Zavidovići protiv protivnika predlagača MUP ZDK, IP Krivaja d.o.o. Zavidovići u stečaju i Krivaja-Mobel d.o.o. Zavidovići u stečaju radi određivanja mjere osiguranja, v.s. 10.000 KM, odlučujući o reviziji predlagača osiguranja protiv rješenja Kantonalnog suda u Zenici od 12. marta 2018. godine.

Naime, Vrhovni sud FBiH je na sjednici vijeća 24. maja ove godine donio rješenje kojim se revizija odbacuje. Odbija se zahtjev protivnika predlagača IP Krivaja d.o.o. Zavidovići u stečaju za naknadu troškova sastava odgovora na reviziju u iznosu od 842,40 KM.

U obrazloženju odluke Vrhovni sud FBiH je naveo da je prvostepenim rješenjem Opštinskog suda u Zenici od 5. februara 2018. stavom prvim izreke odbijen prijedlog predlagača da sud odredi mjeru osiguranja kojom se zabranjuje drugoprotivniku predlagača IP Krivaja d.o.o. u stečaju i trećeprotivniku predlagača osiguranja Krivaja-Mobel d.o.o. Zavidovići u stečaju da sprječavaju pristup predlagačima i pravnim fizičkim licima, ovlaštenim od strane predlagača, nekretninama, te pokretninama-mašinama, koje se nalaze u zgradama, radi otklanjanja šteta nastalih olujnim vjetrom.

Prvoprotivniku predlagača MUP-u ZKD nalaže se da omogući predlagačima, te pravnim i fizičkim licima ovlaštenim od predlagača pristup nekretninama, te pokretninama mašinama, koje se nalaze u zgradama, radi otklanjanja šteta nastalim vjetrom.

Stavom drugim izreke predlagači su dužni isplatiti ZDK-u iznos od 1.666 KM na ime troškova parničnog postupka u roku od 30 dana.

"Mi smo dobili rješenje Vrhovnog suda FBiH. Ortačka grupa pokušala je prevariti sud na način da se izluči imovina kroz stečaj, jer kroz upravni spor ne mogu dokazati da su bili pravi kupci. Osim toga, na vidjelo je izašlo da su tri firme kupci, a ne četiri firme, kako su pokušali prevariti sud", kaže za Vijesti.ba predsjednik Sindikata Krivaje Besim Hasić.

Kako pojašnjava, ortačka grupa je tužila firmu koju je osnovala, kako bi im stečajni sudija mogao izlučiti imovinu koja je bila predmet kupoprodaje, te im omogućiti ulazak u posjed.

"Kantonalni sud je to odbio, a na kraju i Vrhovni sud", navodi Hasić.

On je podsjetio da je finansijska policija provjeravala navodne fakture koje je ispostavljala ortačka grupa.

"Krivaja-Mobel je kao ispostavila njima da su oni navodno kupili robu. Oni su izvršili povrat PDV-a koji nisu platili. Nikada nisu izdali fiskalne račune. To je poreska utaja i tu treba da reaguje SIPA. No, iako smo pozvali nadležne institucije, niko ne smije da reaguje", kazao je Hasić.

Biznis.ba / Vijesti.ba