BiH

Vučić i Dodik: Na ljeto počinjemo s gradnjom autoputa Beograd - Bijeljina

Autor: Biznis.ba
Vučić i Dodik: Na ljeto počinjemo s gradnjom autoputa Beograd - Bijeljina
Kako je kazao Vučić koji je nakon susreta otvorio konferenciju za medije, razgovaralo se o Kosovu, taksama, situaciji u BiH i RS, o saradnji BiH i Srbije te RS i Srbije.

"Trgovniska razmjena između BiH i Srbije dostigla je vrhunac što je 1,9 milijarde eura i to može da bude još više i još bolje. Pričali smo o infrastrukturnim i nekim drugim projektima. Tokom kasnog proljeća ili ljeta otvorit ćemo gradilište autoputa Beograd - Bijeljina, a RS će nastaviti prema Brčkom i Doboju. Nadamo se i da će FBiH produžiti autoput od Brčkog ka Tuzli. Mi ćemo do 1. juna završiti projektnu dokumentaciju i te ćemo radove otvoriti do kraja juna zajedno sa Dodikom. Srbija će izgraditi most preko Save i Srbija će ga u potpunosti izgraditi - to je naš poklon narodu u RS i BiH", rekao je Vučić.

Kako je rekao, nastavit će se i sa programom za poduzetnike u RS sa po 500.000 eura iz RS i Srbije. Beograd bi trebao i subvencionirati investicije u RS jer, kako kaže, želi napredak ekonomije i što više radnih mjesta u RS. Učestvovat će Beograd i u programu razvoja općina u RS, a kroz obnovu i gradnju domova zdravlja, bolnica i vrtića.

"Spomenuo bih i projekat gradnje memorijalnog centra stradanja Srba, Jevreja i Roma kod Jasenovca sa omjerom ulaganja iz Srbije 70, a iz RS 30 posto", zaključio je Vučić.

Dodik je rekao kako je zadovoljan novom fazom dogovora o ranije pokrenutim projektima između Srbije i BiH, konkretno projektima u Republici Srpskoj.

"Odnosi RS i Srbije su sve bolji i to je važno zbog naroda koji to prima na jedan poseban način. Zahvaljujem se Vučiću što je osmislio ovakav način stimulacije investicija u RS koji ide iz fonda Srbije, ali i iz RS ako bude moguće. Obavijestio sam Vučića i o situaciji u BiH. Naš odgovor na Upitnik za EK kasni, ali to se sada može ubrzati. To je komplikovano zbog niza nivoa, ali pokušat ćemo. Formiranje novih organa vlasti sprečava nas da pošaljemo dobru poruku za investiranje na prostoru BiH, a RS zbog toga stalno trpi štetu. RS shodno svojim moćima ima uravnotežen budžet, finansije i formiranu vlast", rekao je Dodik.

Što se tiče BiH i odnosa prema Srbiji, kaže Dodik, građanima BiH mora biti jasno da je Srbija najvažniji faktor stabilnosti i razvoja u regionu.

"Svi oni projekti koji se ponude iz FBiH Srbija će razmotriti, ali se takva saradnja izbjegava. U ime Predsjedništva pozvao sam Vučića da posjeti BiH i da tamo nastavimo razgovore kao što je spomenuti autoput", kazao je Dodik na konferenciji za medije.

On je izrazio želju da se pregovaračka pozicija Beograda u vezi sa Kosovom popravi.

"Ne smijemo biti naivni i RS je često ostajala sama, ali danas je pozicija Srbije veoma jasna i to je dobar okvir da možemo uspješno djelovati u odbrani Dejtona, integriteta BiH, ali i onoga šta je Republika Srpska. Mi sa zebnjom prihvatamo priču u vidu spajanja Kosova i Albanije. Ima onih koji kažu zašto mi to ne uradimo? Ja sam rekao da je nemoguće odvojiti pitanje Kosova od pitanja BiH. RS smatra da od BiH nema neke koristi. Jugoslavija više ne postoji, a mi sada pokušavamo graditi zemlju koja nema kohezionih elemenata. BiH ima cilj u EU, ali iz Brisela se ne može posmatrati BIH samo kroz ostvarenje prava pojedinca nego i kroz prava kolektiva", tvrdi predsjedavajući Predsjedništva BiH.

On je za kraj kazao kako je uvjereni da nije dobro da se BiH kreće putem NATO-a jer bi to, kako kaže, dodatno razgradilo Republiku Srpsku.

"NATO sve ove godine radi na jačanju OHR-a koji radi na razgradnji RS-a. Mi smo o tome šutjeli. U RS ne postoji podrška za NATO, ne vidimo benefite od toga. Mi bi za vojsku trebali izdvojiti 100 posto više novca, a mi to nemamo", zaključio je Dodik dodavši za kraj kako promjena naziva "Republika Srpska" nije moguća.

Biznis.ba / Klix.ba