BiH

Za programe zapošljavanja i samozapošljavanja u BPK dva miliona KM

Autor: Biznis.ba
Za programe zapošljavanja i samozapošljavanja u BPK dva miliona KM

Služba za zapošljavanje Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde u saradnji s federalnim zavodom nastavlja provoditi mjere aktivne politike zapošljavanja. Jedna od njih su i programi sufinansiranja zapošljavanja i samozapošljavanja Start up 2019. za koje će javni pozivi biti objavljeni u srijedu, 13. marta.

Senija Hadžić, stručna saradnica za aktivnu politiku i posredovanje u zapošljavanju naglašava da je za implemenatciju ovih programa na području BPK Goražde obezbijeđeno dva miliona KM.

- Riječ je o kvalitetnim programima za koje postoji veliko interesovanje. Program sufinansiranja zapošljavanja obuhvata devet mjera i sve su one otprilike iste kao i prošle godine, izuzev jedne mjere koju je federalni zavod uveo. To je nova prilika i po ovoj mjeri, poslodavci mogu da apliciraju za zapošljavanje osoba koje imaju 40 i više godina, zatim dugoročno nezaposlene osobe koje su 12 i više mjeseci na evidenciji nezaposlenih , kao i osobe koje su niže stručne spreme - precizirala je Hadžić.

Podsjetila je da se mjere programa sufinansiranja samozapošljavanja Start up 2019. odnose na poduzetništvo za žene, mlade i poduzetništvo za sve. Novina je mjera „Druga prilika“ koja će se provoditi nakon što se utroše sredstva predviđena za prve tri mjere.

- Takođe je novina da je po svim mjerama kako zapošljavanja tako i samozapošljavanja povećanje iznosa sufinansiranja na mjesečnom nivou u prosjeku do 50 KM. Takođe, uvedeno je da oni koji imaju izrađen plan zapošljavanja imaju 10 posto veći iznos u odnosu na druge. Nama je to posebno važno, s obzirom na to da naši savjetodavci svakodnevno rade za nezaposlenim osobama na izradi individualnih planova za zapošljavanja i ukoliko se poslodavci odluče za te osobe iznos sufinansiranja će biti veći za 10 posto - kazala je Hadžić naglasivši da će javni pozivi ostati otvoreni do utroška sredstava.

U kantonalnoj Službi za zapošljavanje napominju da su ovi programi dali željene rezultate jer svojim mjerama obuhvataju sve kategorije nezaposlenih osoba. U prilog tome navode da su u prošloj godini kroz ova dva programa zaposlene 532 osobe, a više od 50 posto njih je ostalo u radnom odnosu. U kantonalnoj službi provode i druge aktivne politike zapošljavanja. Nedavno je objavljen i program „Obuka i rad 2019" koji podrazumijeva obuku u konkretnom poslovnom okruženju za 700 nezsposlenih osoba, od kojih će najmanje 420 zasnovati radni odnos kod poslodavca koji je organizirao obuku.

Na evidenciji Službe za zapošljavanje BPK Goražde zaključno s februarom nalazile su se 3.183 nezaposlene osobe.

Biznis.ba / FENA