BiH

Zakon o kontroli duhana u Federaciji BiH stupa na snagu 20. maja

Autor: Biznis.ba
Zakon o kontroli duhana u Federaciji BiH stupa na snagu 20. maja

Zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u Federaciji Bosne i Hercegovine trebalo bi da se počne primjenjivati od 20 maja.

Zakonom se, između ostalog, uređuju mjere za zabranu i ograničenje upotrebe duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, zabranu njihovog oglašavanja, promocije i sponzorisanja, sprječavanje pristupa maloljetnim osobama tim proizvodima, sastav duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje te obavezne oznake na pakovanjima.

Zastupnica u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine Kenela Zuko, koja je inicirala Zakon, usvojen u oba doma Parlamenta prošle godine, kazala je Feni da bi Federalno ministarstvo zdravstva do početka primjene zakona trebalo pripremiti određene podzakonske akte i pravilnike kojim bi definirali na koji način će se vršiti njegova implementacija.

Zuko kaže da je problematizirala zabranu pušenja prvenstveno jer maloljetne osobe mogu konzumirati nargile, dok nadležna inspekcija nema mogućnost kažnjavanja vlasnika takvih barova.

- Akcenta sam stavila na maloljetnu djecu i nargila barove. Ali mnogi i su to, uz pomoć duhanske industrije, predstavili kao zabranu pušenja - kazala je Zuko.

Ističe da je Predstavnički dom Parlamenta FBiH hitno usvojiti zakon koji ima smisla i koji brine o građanima, posebno onima koji ne konzumiraju cigarete, ali da se sve to izmijenilo amandmanima.

Iz Federalnog ministarstva zdravstva kazali su za Fenu da je Zakonom propisana i obaveza donošenja podzakonskih propisa te da su u pripremi pravilnik o uvjetima za posebne prostorije za pušenje u smislu izuzetaka od zabrane pušenja i pravilnik o obliku i sadržaju oznaka o zabrani prodaje i zabrani pušenja maloljetnim osobama.

Napominju da se rokovi određuju različito spram djelatnosti.

- Tako je, na primjer, propisano da obaveze za fizičke subjekte nastupaju sa danom početka primjene ovog zakona, 20. maj - istakli su.

Ističu da pravni subjekti, u čijim objektima postoje izuzeća od zabrane pušenja, kao što su odjeli za zaštitu mentalnog zdravlja u zdravstvenim ustanovama, ugostiteljski objekti i drugi objekti, bilo da su u njihovom vlasništvu ili su im dati na korištenje, trebaju uskladiti rad s odredbama tog zakona u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu pravilnika o uvjetima za posebne prostorije za pušenje u smislu izuzetaka od zabrane pušenje.

Biznis.ba / FENA