Transportna zajednica

Zakonjšek: Fokus na usvajanju evropskih standarda i modernizaciji željeznica

Autor: Biznis.ba

Direktor Sekretarijata Transportne zajednice Matej Zakonjšek istakao je danas u Sarajevu značaj usvajanja evropskih standarda u oblasti prometa, te modernizacije željezničkog saobraćaja u BiH.

Prezentacija Transportne zajednice, njene uloge, nadležnosti i aktivnosti održana je danas u Parlamentarnoj skupštini BiH.

- Dijalog koji vodimo sa parlamentina, sa članovima parlamenata je suštinski dio našeg posla. Transportna zajednica ima 36 sudionika i bavi se pitanjima sigurnosti u prometu i transportu. Jedan od sudionika je Evropska komisija koja predstavlja 27 država članica EU, a tu je i šest regionalnih partnera sa zapadnog Balkana, uključujući BiH – rekao je Zakonjšek pred početak prezentacije.

Naglasio je da imaju jedan cilj, a to je kompletno uključivanje transportnog tržišta zapadnog Balkana, što podrazumijeva i tržište prometa BiH.

- To ćemo ostvariti radeći na dva paralelna puta. Najprije, raditi na tome da BiH implementira i provodi cjelokupno zakonodavstvo koje se odnosi na transport i sa druge strane da pomažemo da se implementiraju svi projekti koji će pomoći da se uveže i unutar BiH, ali jednako tako BiH sa svojim susjedima. Ovdje govorimo o izgradnji Koridora Vc, osiguranju sigurnog prometa pomorskim i riječnim putevima, te deminiranju obala rijeke Save – dodao je Zakonjšek

Naveo je da će današnja prezentacija biti prilika da se razgovara o napretku koji je dosad BiH ostvarila i onome što slijedi u narednim godinama. Naglasio je dobru saradnju sa Ministarstvom komunikacija i prometa BiH i ministrom Edinom Fortom, te da je ključni zadatak pomoći modernizaciju željezničkog prometa u BiH. Najavio je da će u junu u Sarajevu u saradnji sa njemačkim GIZ-om organizovati samit posvećen zelenom transportu.

Zakonjšek je pojasnio da je BiH već članica Transportne zajednice, dodajući da ima mogućnosti da koristi ekspertizu te zajednice u svojim nastojanjima da se poveže sa EU, svojim susjedima i implementira standarde EU.

- To će biti značajan korak za BiH zato što se jedna četvrtina od ukupnih pregovora koje BiH treba započeti odnosi na transport, te je ovo izvanredna priprema da BiH uskladi svoje zakone – rekao je Zakonjšek.

Na prezentaciji će, kako je najavljeno, biti riječi i o trenutnim i budućim projektima Transportne zajednice i obavezama koje stoje pred njenim članovima, a pozvani su poslanici i delegati Parlamentarne skupštine BiH, te predstavnici drugih institucija iz sektora transporta sa svih nivoa vlasti u BiH.