BiH

Zbog dugova Zenicatrans i dalje bez goriva

Autor: Biznis.ba
Zbog dugova Zenicatrans i dalje bez goriva

JKP Zenicatrans-prevoz putnika zbog dugova za isporučeno gorivo i nemogućnosti osiguravanja snabdijevanja još nije uspjelo ni u manjem obimu obnoviti javni prijevoz u Zenici - kazao je Feni direktor Zenicatransa Darmin Terzić.

Porezna uprava Federacije BiH i Kantonalni porezni ured Zenica, koji su ponedjeljak deblokirali račun zeničkog prijevozničkog preduzeća, dozvolili su im, napominje Terzić, da sa Rudnikom mrkog uglja Zenica (RMUZ) „zatvore cesiju“, za dug RMUZ-a u iznosu od oko 100.000 KM.

Po tom sporazumu, RMUZ preuzima na sebe da plati preostali porezni dug zbog kojeg su bili blokirani, a to je oko 67.000 KM, dok bi za ostatak duga dali garanciju za nabavku goriva.

Međutim, snabdjevač gorivom to ne želi i traži da im RMUZ odmah uplati novac, koji oni nemaju. Da ga imaju, platili bi nama i mi bismo mogli izmiriti obaveze. S druge strane, mi prema snabdjevaču imamo dospjela dugovanja od 96.000 KM, dok je ukupan dug oko 220.000 KM - ističe Terzić.

On dodaje da razumije odluku menadžmenta firme snabdjevača gorivom, koji se boji da bi u slučaju odlaska u stečaj Zenicatransa ostali bez svojih potraživanja.

- Moja je obaveza da nastavim pokušavati da nabavim gorivo, ali sve sam bliže odluci, koju sam i najavio, da podnesem neopozivu ostavku- kaže Terzić.

Radnici preduzeća, koji od prošlog utorka u blokadi drže Autobusku stanicu Zenica, ne odustaju od blokade, a njih 20-ak se jutros i zatvorilo u holu stanice i stupilo u štrajk glađu.

Biznis.ba / FENA