Sprema se novi udar?

Zbog nesposobne EPBIH privrednici u FBIH struju plaćaju skuplje od cijene na berzi

Autor: Biznis.ba
Zbog nesposobne EPBIH privrednici u FBIH struju plaćaju skuplje od cijene na berzi
Foto: Elektroprivreda

To je bio jedan od argumenata zašto ne treba dizati cijene za 20%, ali Vlada to nažalost nije ispoštovala…

Narednog utorka će biti održana sjednica Regulatorne komisije za energiju FBiH (FERK), na kojoj bi se mogao naći i prijedlog Elektroprivrede BiH za povećanje cijene struje od 10 posto za domaćinstva/kupce.

Biće to vjerovatno i zadnja sjednica FERK-a u ovom sastavu, jer je za srijedu (12. juni) sazvana sjednica Doma naroda FBiH na kojoj bi trebao biti potvrđen novi saziv FERK-a. Ukoliko aktuelni saziv FERK-a ne odobri povećanje, izvjesno je da će to učiniti novi.

Elektroprivreda BiH je u skladu s novim Zakonom o električnoj energiji Federacije BiH utvrdilo listu malih kupaca i listu kupaca od posebnog društvenog značaja koji zadržavaju pravo na korištenje javne usluge snabdijevanja električnom energijom.

Kupci koji nisu na listi malih kupaca i listi kupaca od posebnog društvenog značaja, izuzev domaćinstava, bez prava na javnu uslugu snabdijevanja kod JP Elektroprivreda BiH ostaju od 1. septembra 2024. godine i u obavezi su da do tada pronađu snabdjevača na tržištu električne energije, o čemu će biti obaviješteni od strane JP Elektroprivrede BiH u svojstvu javnog snabdjevača.

O tome kako će se najavljene izmjene odraziti na privrednike u Federaciji BiH razgovarali smo sa predsjednikom Udruženja poslodavaca FBiH, Adnanom Smailbegovićem.

"Zakonom o električnoj energiji, koji je usvojen pred kraj prošle godine, definirano je da će jedan značajan dio privrednih subjekata iz univerzalnog snabdijevanja preći na tržišno snabdijevanje, koje je u ovom trenutku skuplje. To je bio jedan od argumenata da ne poskupljuju cijenu struje na tržištu jer će po tom osnovu, po našim procjenama, imati dodatnog prihoda 25 do 30 miliona KM. To je bio jedan od naših argumenata zašto ne treba dizati cijene za 20%, ali Vlada to nažalost nije ispoštovala", rekao je Smailbegović, te dodao:

"Ovo povećanje za privredu je očekivano i u skladu sa zakonom koji je usvojen. U principu, nismo se oko toga previše ni bunili jer smatramo da male kompanije i mali potrošači iz sektora privrede nemaju posebnog razloga da plaćaju jeftinije struju nego veliki. Izjednačiti tu cijenu ima smisla, ali mi mislimo da nije bilo nužno da se povećava ova cijena za 20%. Najave su da s tim počinje sa 1. septembrom, ali još uvijek ne znamo cijene i koliko će biti to povećanje na tržištu, da li će oni izjednačiti sa ovim postojećim ili će dati neku nižu cijenu da se eventualno neki prelaz napravi".

Navodi da do sada od Elektroprivrede imamo najave da će se isključiti sa univerzalnog snabdijevanja i preći na tržišno.

“Oni će u narednom periodu vjerovatno dostaviti ponude. Vidjet ćemo šta će to značiti, ali mislimo čak da je to metodološki gledano korektno da se te cijene izjednače, ali da su generalno cijene električne energije za privredu preskupe. Cijene struje na berzama padaju, recimo danas je cijena na referentnoj mađarskoj berzi niža od ovoga što danas privreda u BiH plaća”, kaže Smailbegović.

Smatra da će se ove promjene pogotovo odraziti na izvozno orijentisane firme.

"Postoji jako puno kompanija u kojim cijene električne energije značajno utječu na cijene proizvoda, s tim što mislim da su one već odranije na tržišnom snabdijevanju. Tako da, to je već borba posljednje tri-četiri godine. Ove kompanije koje sada ulaze su uglavnom one koje nisu pretjerano eksponirane tom velikom udaru cijena električne energije, to je bar moja pretpostavka", kaže Smailbegović za Biznis.ba