BiH

Zdravko Mamić pokreće veliki biznis u BiH

Autor: Biznis.ba
Zdravko Mamić pokreće veliki biznis u BiH

Bivši prvi čovjek FK zagrebačkog Dinama, Zdravko Mamić, gradiće sportski centar u Ravnom, desetak kilometara udaljenom od Dubrovnika, piše splitska "Slobodna Dalmacija.

Mamić je, navodi se, od opštine već kupio zemljište i samo je pitanje vremena kada će svoje poslovno carstvo proširiti na jugoistok Hercegovine.

Nakon što je Sud BiH odlučio da Zdravko Mamić, koji se od juna 2018. nalaz u Međugorju, ne može biti izručen Hrvatskoj, koja ga traži zbog višemilionske prevare, nekadašnji prvi čovjek Dinama definitivno ostaje u BiH.

S obzirom na njegov nemiran duh, teško je poverovati da će Zdravko Mamić dokono šetati po Hercegovini.

Suprotno tome, piše splitski dnevnik, za očekivati je neki njegov "bombastični" poslovni potez, a prvi korak je već učinio kupovinom zemljišta u Ravnom.

Za sada je riječ o sportskom centru, a možda sve pređe u projekt kakvog turističkog naselja ili pak urbanih vila kakve poslednjih godina niču u toj opštini, tačnije u naselju Ivanica, s koje puca pogled na Župu dubrovačku.

Tamo je već djelimično sagrađeno turističko naselje nazvano "Dubrovački visovi", zbog čega su negodovali Dubrovčani tražeći više puta zabranu korištenja pridjeva "dubrovački" s druge strane granice u Hercegovini. Na taj su problem upozoravali nadležne hrvatske institucije, ali ništa se nije promijenilo pa se turističko naselje na Ivanici i dalje zove "Dubrovački visovi".

I sama Opština Ravno u svoje strateške planove uvrstila je turizam kao glavnu privrednu granu, pa ne začuđuje interes Zdravka Mamića za investiranje u taj dio jugoistične Hercegovine, piše list.

Stanovnici i opštinske vlasti ove hrvatske opštine u BiH, gdje je oduvijek na vlasti HDZ, oduševljeni su idejom gradnje sportskog centra.

Nadaju se kako će Zdravko Mamić doslovno preporoditi tu opštinu.

Mamić je u BiH došao uoči izricanja prvostepene presude kojom je osuđen na 6,5 godina zatvora.

Od tada živi u Međugorju i u više je navrata isticao kako ne vjeruje pravosuđu Hrvatske, a od izručenja ga štiti bh. državljanstvo, piše "Slobodna Dalmacija".

(Biznis.ba)