BiH

Zelena ekonomija i 'novo normalno' u fokusu petog Ekonomskog foruma

Autor: Biznis.ba
Zelena ekonomija i 'novo normalno' u fokusu petog Ekonomskog foruma

Fokus Ekonomskog foruma, kojeg su danas u Sarajevu organizirali Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu i Ekonomski institut Sarajevo, jeste 'zelena ekonomija' kroz ciljeve održivog razvoja u Evropi te šta je 'novo normalno' u društvenom poretku nakon pandemije COVID-19.

Dva glavna govornika su predsjednik Svjetske akademije nauka i umjetnosti Garry Jacobs i dopredsjedavajući Nizami Ganjavi International Center i nekadašnji dopredsjednik World Bank Ismail Serageldin.

Dekanesa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Jasmina Selimović kaže da se Forum održava u kombinovanom modelu gdje su uvodničari, moderatori i dio panelista prisutni, a panelisti iz inostranstva i učesnici Forumu pristupaju putem Zoom linka.

Podsjetila je da je Ekonomski forum u posljednjih pet godina koliko se održava, okupio više od 2.000 učesnika i više od 80 govornika te dodala da svake godine imaju međunarodno učešće.

Forum je organiziran kroz dva panela, o 'novom normalnom' te o cijevima održivog razvoja.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović podržao je održavanje Foruma, ističući da intelektualna i naučna zajednica treba da daje stavove i odgovore na sva pitanja s kojima se bh. društvo suočava.

Smatra da učenici Foruma trebaju dati osvrt na ekonomiju BiH u vremenu pandemije i nakon njenog prestanka.

- Zdravlje i životi ljudi su najbitniji i zbog toga se poduzimaju mjere sve dok se ne okonča pandemija. Treba tražiti načina kako da u takvim uvjetima ekonomske štete u BiH budu što manje - zaključio je Džaferović.

Moderator prvog panela o 'novom normalnom' i profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Zlatko Lagumdžija kazao je da će predsjednik Svjetske akademije nauka i umjetnosti Garry Jacobs informirati učenike o tome šta je ta akademija radila u proteklih godinu dana rada od pojave koronavirusa.

Dodao je da su ostali govornici predsjednica Evropskog udruženja ekonomista za zaštitu okoliša i resursa Phoebe Koundouri, bivši predsjednik Vlade Crne Gore Igor Lukšić te profesorica Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Sabina Silajdžić.

Moderator drugog panela profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Fikret Čaušević kazao je da su govornici u tom panelu dopredsjedavajući Nizami Ganjavi International Center i nekadašnji dopredsjednik World Bank Ismail Serageldin, bivši predsjednik Vlade Češke Republike Jan Fischer, direktorica Marketinga i korporativnih komunikacija & upravljanja održivošću Raiffeisen Bank d.d. Bosna i Hercegovina Belma Hadžiomerović, rukovodilac Odjela za umjetnu inteligenciju i mašinsko učenje Emir Žunić.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=X0vBHpT0h9w[/embed]

Biznis.ba / FENA