BiH

Zelena tranzicija u TK: Škola u Klokotnici će proizvoditi struju

Autor: Biznis.ba
Zelena tranzicija u TK: Škola u Klokotnici će proizvoditi struju

U Osnovnoj školi „Klokotnica“ u Doboj Istoku, počelo je zvanično praktično testiranje solarne elektrane.

Struju proizvedenu na ovaj način škola će koristiti za vlastite potrebe čime će se ostvariti značajne uštede sredstava za troškove električne energije, a što će u konačnici moći biti usmjereno u druge projekte kojima će se poboljšati obrazovni proces i uslovi za školovanje u ovoj školi.

Škola „Klokotnica“ je jedna od prvih osnovnih škola u Bosni i Hercegovini koja je u sklopu projekta "Sunčane škole", a zahvaljujući donaciji Fonda otvoreno društvo BiH i MKF Partner, dobila ovakvu elektranu. Nakon što prođe ovaj testni period, puštanje elektrane u rad planirano je u petak.

- Danas je započelo testiranje funkcioniranja solarne elektrane u ovoj školi. Ovo je pionirski i revolucionarni korak u pogledu zelene tranzicije školskih objekata u Tuzlanskom kantonu. Osim ove škole Ministarstvo je dalo saglasnost za realizaciju ovakvih projekata na još tri objekta u našem kantonu, a u narednom periodu očekujemo da ćemo imati desetak škola u kantonu koje će biti opremljene ovakvim panelima. Sve to će u konačnici, investiranjem ušteđenih sredstava, značajno doprinijeti kvaliteti obrazovnog procesa u ovim školama, kazao je ministar Omerović.

- Radi se o programu pravedne zelene tranzicije, inicijativa "Sunčane škole", koja se provodi u pet zamalja zapadnog Balkana, Srbija, Kosovo, Sjeverna Makedonija, Albanija, i Bosna i Hercegovina, kazao je u ime Fonda otvoreno društvo Mervan Miraščija.

U Bosni i Hercegovini su ovom inicijativom obuhvaćene četiri škole, od čega su tri u Tuzlanskom kantonu i to su OŠ „Klokotnica“, OŠ „Hasan Kikić“ u Gračanici i „Prva osnovna škola“ u Živinicama, dok je u entitetu Republika Srpska to Srednjoškolski centar „Vuk Karadžić“ u Loparama.

(Biznis.ba)