BiH

Žene menadžerice ostvarile 3,2 milijarde KM prihoda bh. ekonomiji

Autor: Biznis.ba
Žene menadžerice ostvarile 3,2 milijarde KM prihoda bh. ekonomiji
Od ukupnog prihoda, 793 miliona ostvarena su kroz izvoz proizvoda i usluga dok je ukupna ostvarena dobit 205 miliona KM. Ovi podaci najbolji su dokaz da su žene menadžerice značajan faktor bh. ekonomije, a njih ukupno 149 na čelu su nekih od najuspješnijih kompanija.

Istraživanje "Žene u biznisu" realizira se u okviru projekta “100 najvećih u BiH“ koji predstavlja godišnji pregled uspješnog poslovanja domaće privrede, a ovo je prvi put da će se predstaviti i 100 najuspješnijih kompanija kojima rukovode žene.

Unatoč brojnim primjerima žena koje uspješno upravljaju i najvećim svjetskim kompanijama, njihov udio u odnosu na muške kolege i dalje je u manjini u poduzetničkim aktivnostima.

"Ipak, to se sada polako mijenja i žene sada češće prihvataju rizik. Prema pojedinim statističkim podacima 15 od 100 žena namjerava otvoriti obrt ili kompaniju, dok će istovremeno to učiniti samo 5 muškaraca", istakla je Alena Ahmetspahić – Fočo, direktorica Projekta "100 najvećih u BiH".

"Upravo zato, ovim istraživanjem i organizacijom različitih susreta želimo istaknuti uspješna iskustva te okupiti i povezati poslovne žene, vlasnice, direktorice i menadžerice kompanija u Bosni i Hercegovini. Želja nam je motivirati ih na nove poduhvate te ujedno potaknuti inicijativu za povećanje zastupljenosti žena na najvišim položajima", dodala je Ahmetspahić – Fočo.

Od 787 kompanija koje su ušle u projekat "100 najvećih u BiH", a čine ga velika, srednja i mala preduzeća po izvozu, dobiti, prihodima i investicijama gotovinskog toka, 19 posto čine kompanije na čijem čelu su žene menadžerice. One upošljavaju 14.804 osobe što je 11 posto u odnosu na ukupan broj firmi u projektu. Istovremeno, žene menadžerice ostvaruju 11 posto ukupnog prihoda bh. privrede te po 12 posto izvoza i dobiti. Gledajući ove podatke u kontekstu zastupljenosti po entitetima, žene manadžerice su na čelu 18 posto kompanija iz FBiH i 20 posto kompanija iz RS.

Kompletni rezultati poslovanja na bh. tržištu bit će predstavljeni 26. septembra u hotelu Hills u Sarajevu na 31. dodjeli priznanja najboljim kompanijama "100 najvećih u BiH".

Projekt "100 najvećih u BiH" jedinstven je u Bosni i Hercegovini i ima za cilj da promovira i poveže najvažnije privredne subjekte i unaprijedi poslovanje u našoj zemlji. Projekt kroz višemjesečnu medijsku kampanju, panel diskusije i završnu gala ceremoniju dodjele priznanja najboljima, afirmira najbolje vrijednosti domaće privrede.

Više informacija o projektu dostupno je na web stranici projekta "100 najvećih u BiH".

Biznis.ba  / Klix