BiH

Žene Vlasenice rade na obnovi povjerenja kroz biznis

Autor: Biznis.ba
Žene Vlasenice rade na obnovi povjerenja kroz biznis

Iz Projekta USAID/Sweden Farma II saopćeno je da su Sabina i Desanka pokrenule Udruženje žena Podrinja u Vlasenici kao odgovor na potrebu da žene učine prve korake ka izgradnji povjerenja u ovoj zajednici, ali i da doprinesu njihovom većem učešću u razvoju biznisa.

- Počele smo kroz obuke učenja vještina šivenja, veza, pletenja, izrade predmeta i nakita. Zatim smo pokrenuli kurseve rada na računarima i učenje engleskog jezika, u saradnji s našim partenrskim udruženjima. Kasnije smo radili dalje, širili svoje aktivnosti, shvatili smo da je potrebno više pažnje jačanju žene u ruralnim dijelovima opštine. Zato smo odlučili posvetiti pažnju ulozi žene u biznisu - rekla je Desanka.

Tako su prvo krenule s radom na osnaženju uloge žene u procesu proizvodnje mlijeka i mliječnih proizvoda, a onda i na aktivnostima unapređenja proizvodnje maline na području Vlasenice. Tu su dobile podršku USAID/Sweden FARMA II Projekta kroz nabavku opreme i edukaciju.

- Uključile smo u ovu aktivnost 45 članica, nabavili 15 motokopačica, 15 atomizera prskalica i 15 mreža za zasjenjivanje. Sve žene članice su prošle obuke, pa su na taj način osposobljene da svoju proizvodnju podignu na viši nivo kako u kvalitetu tako i u kvantitetu, a samim tim povećaju i svoju zaradu i prihode koji su najčešće i jedini u porodici - dodala je Desanka.

Vremenom su članice udruženja postale prepoznate u lokalnoj zajednici - učestvuju na sajmovima i predstavljaju Vlasenicu u regiji i šire. U oktobru ih očekuje Sajam poljoprivrede u njihovom gradu, pa su pripreme za predstavljanje već u toku.

Njihov rad se nastavlja, a one čvrsto vjeruju da zajedničkim djelovanjem i jačanjem uloge žene u društvu mogu doprinijeti nekoj novoj perspektivi za generacije koje tek dolaze, navedeno je u saopćenju Projekta USAID/Sweden Farma II.

Biznis.ba / FENA