SECW

Značajni paneli i razmjena ideja na Sarajevskoj sedmici energije i klime 2024

Autor: Biznis.ba

Tokom prva dva dana Sarajevske sedmice energije i klime (SECW) 2024, održani su brojni paneli u hotelu Hills koji su okupili stručnjake iz različitih sektora. Fokus je bio na ključnim temama energetske tranzicije, dekarbonizacije, CBAM, ETS i cirkularne ekonomije.

Prvi dan SECW-a otvoren je panelom pod nazivom "Odgovor na CBAM: koje su mogućnosti za smanjenje uticaja CBAM-a na elektroenergetski sektor?". Organizator panela bio je EU4Energy, a učesnici su diskutovali o mogućim posljedicama primjene CBAM mehanizma na trgovinu električnom energijom i drugim oblastima koje su obuhvaćene karbonskom taksom između BiH i EU. Zaključeno je da će CBAM značajno uticati na izvoz iz BiH, te da su neophodne brze mjere prilagodbe, uključujući povećanje kapaciteta za obnovljive izvore energije.

Sljedeći panel prvog dana bio je "Uspostava EU ETS modela u regiji Zapadnog Balkana", gdje su učesnici razmatrali mogućnosti implementacije sistema trgovine emisijama (ETS) kao strategije za smanjenje emisije CO2 u regiji. Ovaj panel je pokazao važnost usklađivanja sa evropskim standardima kako bi se ubrzala energetska tranzicija.

Jedan od zapaženijih panela bio je "Strateški pristup razvoju elektromobilnosti u privatnom i javnom sektoru", gdje su eksperti iz oblasti e-mobilnosti razmatrali načine kako dekarbonizacija transporta može doprinijeti smanjenju emisija. Panel je zaključio da elektromobilnost predstavlja značajnu priliku za ekonomski razvoj, ali da je potreban zajednički pristup privatnog sektora i vlasti kako bi se osigurala potrebna infrastruktura.

Drugi dan SECW-a bio je posvećen pravednoj tranziciji i kritičnim mineralnim sirovinama. Na panelu "Kritične mineralne sirovine i održivo rudarstvo u regionu Zapadnog Balkana", eksperti su istakli važnost održivog i odgovornog rudarstva u tranziciji ka čistim izvorima energije. Posebno je naglašeno da je era fosilnih goriva iza nas, a fokus se sada prebacuje na održivo rudarenje metala potrebnih za energetsku tranziciju.

Alija Salkunić, Supervizor primenjene cirkularne ekonomije i analize proizvodnje u Elixir Zorka - Mineralna đubriva DOO, izjavio je: "Zadovoljstvo mi je biti dio SECW-a i govoriti o temama kao što su energetska tranzicija, dekarbonizacija i cirkularna ekonomija. Elixir Group, iz koje dolazim, prepoznata je kao inovator posvećen održivom razvoju i tehnološkom napretku. Osnovali smo Eco Energy diviziju, koja se fokusira na projekte iz obnovljivih i alternativnih izvora, kao ključnu strategiju naše dekarbonizacije", kazao je Salkunić.

Nihad Harbaš, predsjednik Uprave nLogic Advisory, tehničkog organizatora SECW-a, dodao je: "Sarajevska sedmica energije i klime ove godine postavlja nove standarde u razmatranju energetske tranzicije u regiji. Kroz panele i diskusije, pokazujemo da Bosna i Hercegovina, ali i cijela regija, imaju ogromne potencijale za razvoj obnovljivih izvora energije, koji su ključni za našu energetsku budućnost.. Potrebno je ubrzati procese, prije svega, u transponiranju EU direktive u domaće zakonodavstvo, odnosno usvajanje proevropskih zakona, donošenje i implementacija strateških dokumenta, te investicije u infrastrukturne projkete u obasti efikasne i čiste energije“, kazao je Harbaš.