BiH

Zvizdić na otvaranju Samita mladih poduzetnika u Brčkom

Autor: Biznis.ba
Zvizdić na otvaranju Samita mladih poduzetnika u Brčkom
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić obratio se danas u Brčkom učesnicima 1. samita mladih poduzetnika, poželio im sreću u radu te naglasio kako je riječ o projektu koji ima izuzetno veliki značaj.

Zvizdić je kazao da pored brojnih biznis foruma i privrednih sajmova koji se održavaju širom Bosne i Hercegovine, ovaj projekt ima poseban značaj i važnost i daje novu dimenziju Bosni i Hercegovini, jer se radi o mladim poduzetnicima, budućim pokretačima i liderima ekonomije u Bosni i Hercegovini i regionu.

Izrazio je zadovoljstvo što će Samit mladih poduzetnika okupiti preko 300 mladih poduzetnika iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore, koji će po prvi put uspostaviti regionalnu mrežu mladih poduzetnika.

Istaknuo je i značaj malih i srednjih preduzeća koja, kako je kazao, predstavljaju okosnicu ekonomije BiH.

Dodao je da je poduzetništvo malih i srednjih preduzeća ključno za osiguravanje ekonomskog rasta, inovacija, otvaranja novih radnih mjesta i zaustavljanje odlaska mladih iz BiH i regiona, jer od ukupnog broja zaposlenih u BiH mala i srednja preduzeća čine više od 90 posto poslovnih kompanija i zapošljavaju oko 64 posto ljudi.

Predsjedavajući Zvizdić rekao je da se mora osigurati da mladi poduzetnici i njihovi startapi imaju infrastrukturu koja će im osigurati da se šire i rastu te dodao da svima treba biti domaća zadaća kako dugoročno naći rješenje kroz modele koji će dovesti do povoljnijeg i održivog poduzetništva.

Izrazio je mišljenje da razvoj novih ekonomskih i poslovnih modela koji su vođeni digitalizacijom, mogu pomoći mladim poduzetnicima u BiH i regionu.

„Na pragu smo četvrte industrijske revolucije koja će u temelju izmijeniti način na koji živimo, radimo i na koji smo povezani jedni sa drugima, naše radno okruženje, poduzetništvo, upravljanje javnim i privatnim sektorom“, rekao je predsjedavajući Zvizdić u svom obraćanju.

On je svim učesnicima, mladim poduzetnicima, poželio puno sreće u radu, uz iskrene želje da današnji sajam bude uspješan i da doprinese našem zajedničkom cilju, jačanju poduzetništva i bosanskohercegovačke ekonomije.

Nakon obraćanja, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, zajedno s gradonačelnikom Brčkog Sinišom Milićem, visokim predstavnikom Valentinom Inzkom i predsjednikom Upravnog odbora MMP „LUX“ Kristianom Marićem, otvorio je Međunarodni sajam poduzetništva i obrta „BOSP-EXPO“ 2019, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Biznis.ba / FENA