direktor iddeea bih

Badnjević u Veneciji predstavljao rješenja za zaštitu ličnih podataka bh. građana

Autor: Biznis.ba
Badnjević u Veneciji predstavljao rješenja za zaštitu ličnih podataka bh. građana
Foto: IDDEEA BiH

Direktor Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA BiH) Bosne i Hercegovine prof.dr. Almir Badnjević učestvovao je kao predavač na Privacy Symposium-u, koji se održao u Veneciji.

Na ovom prestižnom skupu, Badnjević je govorio na panelu pod nazivom "Sekundarna upotreba podataka: Potrebe i izazovi", predstavljajući inovativna rješenja koja IDDEEA BiH implementira sa ciljem zaštite ličnih podataka građana Bosne i Hercegovine.

U svom izlaganju, direktor Badnjević je naglasio važnost zaštite privatnosti u digitalnom dobu, posebno u kontekstu količine podataka koji se svakodnevno prikupljaju i obrađuju . Predstavljeni su ključni projekti i inicijative koje je IDDEEA BiH razvila uključujući sigurnu platformu za razmjenu podataka između državnih i pravnih subjekata i implementiranje digitalnog identiteta za građane Bosne i Hercegovine. Pored toga, posebno je istakao upotrebu umjetne inteligencije kao ključnog alata za unapređenje zaštite podataka.

Korištenje AI omogućava IDDEEA-i da efikasnije detektuje i odgovori na potencijalne prijetnje sigurnosti, analizira velike količine podataka u realnom vremenu i implementira napredne mjere zaštite privatnosti. Ovim aktivnostima Agencija doprinosi ispunjenju cilja 2 i cilja 3 EU Digitalne strategije.

Direktor je takođe istakao da je IDDEEA BiH posvećena kontinuiranom unapređenju svojih sistema i procesa, kako bi bili u skladu sa najnovijim standardima i regulativama u oblasti zaštite podataka.

IDDEEA BiH će nastaviti da sarađuje sa domaćim i međunarodnim partnerima kako bi unaprijedila svoje tehnologije i procedure, osiguravajući da lični podaci građana Bosne i Hercegovine budu maksimalno zaštićeni.