Moguća rješenja

EU previše troši na uvoz energije

Autor: Biznis.ba
EU previše troši na uvoz energije
Foto: Ilustracija

Umjetna inteligencija i digitalizacija ključni su za neophodnu energetsku tranziciju i smanjenje emisija CO2, izjavio je izvršni direktor firme Schneider Electric, koja trenutno lansira nova rješenja na Innovation Summitu u Parizu.

Svijet bi mogao uštedjeti 2 triliona dolara (1,85 biliona eura) do 2030., ako implementira potrebnu tehnologiju za dekarbonizaciju energetskog sektora, prenio je zaključke s konferencije euronews.

“Imamo tehnologiju da se riješimo 70 posto emisija CO2 koje stvara energija”, rekao je glavni izvršni direktor Peter Herweck pozivajući globalno rukovodstvo iz raznih industrija da ubrzaju svoje napore, u srijedu na vodećem Innovation Summitu firme u Parizu.

Odabrao je prigodu za najavu brojnih novih rješenja, uključujući ona vođena umjetnom inteligencijom, u nastojanju da se ubrza energetska tranzicija.

Naglašavajući potrebu za hitnim djelovanjem, Herweck je istaknuo da je 80 posto emisija CO2 koje se danas stvaraju povezano s energijom. No, dodao je, samo 45 posto se odnosi na proizvodnju energije. To znači da se 55 posto odnosi na stranu potražnje – potrošače, drugim riječima – potrošači bi mogli imati iznenađujuće snažan utjecaj na smanjenje emisija.

Sve veća potreba za energijom bit će uglavnom potaknuta rastom stanovništva, ali i davanjem pristupa ljudima koji je trenutno nemaju, rekao je izvršni direktor Schneider Electrica, objasnivši kako kompanija predviđa da će još oko tri milijarde ljudi trebati energiju do 2050.

Očekuje da će Indija, Bliski istok i Afrika potaknuti taj porast i samo u ta tri područja, vidi potrebu za izgradnjom 100 milijardi četvornih metara zgrada do 2050. “I to treba učiniti na održiv način.”, poručio je.

Prema Herwecku, rješenje za niže emisije ugljika iz energetskog sektora leži u kombinaciji automatizacije, elektrifikacije i digitalizacije. Podatkovni centri i umjetna inteligencija (AI) prednjače u tim rješenjima, a današnja ulaganja u njih vratit će se u roku od 10 godina, prenose Financije hr.

Schneider Electric je pokrenuo nove usluge, uključujući novi program dekarbonizacije opskrbnog lanca za industriju minerala i metala, ključni sektor za budućnost tehnologija obnovljivih izvora jer osigurava potrebne rijetke komponente i materijale za proizvodnju EV baterija i solarnih panela.

Inicijativa pod nazivom “Materijaliziraj” platforma je na kojoj firme koje se bave kritičnim resursima i materijalima – dijele svoje znanje o tome kako dekarbonizirati svoje poslovanje. Također mogu provoditi ugovore o kupnji obnovljive energije (PPA) za smanjenje emisija ugljika u globalnim lancima vrijednosti koji obično čine više od 70 posto ugljičnog otiska poduzeća.

Još jedan trend, vjeruju u spomenutoj firmi, jest da “svi moramo upravljati strujom kod kuće”. Schneider Electric se time bavi svojom platformom pod nazivom Resi9 Energy Center, sustavom za upravljanje energijom u kući, koji pomaže vlasnicima kuća da budu “dobri pastir” svojih energetskih resursa.

Tu stupa na scenu umjetna inteligencija i, u idealnom slučaju, radi izračune za smanjenje potrošnje energije tako što, na primjer, pruža informacije o tome kada napuniti automobil ili kada prodati višak energije koju proizvedu solarni paneli na krovu.

Ideja je slična kada se radi o rješavanju potrebe za smanjenjem potrošnje u raznim industrijama.

Prema Schneider Electricu, dijeljenje podataka na primjer putem partnerstva s podatkovnim centrima, ključno je za postizanje nulte mreže. AI sudjeluje u ovom procesu, gdje dijeljenje podataka omogućava firmama analizu dobrih praksi, izgradnju digitalnih blizanaca, virtualni prikaz bilo koje operacije ili problema – sve to, kako bi se smanjila nepotrebna potrošnja i pozabavila energetskom učinkovitošću što je “pola posla”, prema Herwecku.

Evropa, kao i mnogi drugi dijelovi svijeta, zaostaju za svojim ciljevima da do 2050. postignu neto nulte ciljeve. Kako bi ubrzala usvajanje primjene čiste energije, Evropska komisija objavila je svoj plan REPowerEU u maju 2022.

Usvojene su i druge inicijative za pomoć zelenoj tranziciji, uključujući ‘Europski zeleni dogovor’.

Ipak, razvoj energetske tranzicije kasni. “Nismo na nivou koja je potrebna za postizanje cilja”, rekla je Gwenaelle Avice Huet, izvršna potpredsjednica Schneider Electric-a za Evropu, dodajući da nisu ulaganja ta koja nedostaju, već je krivnja u preopširnoj administraciji. Pozvala je zato kreatore politike da ubrzaju potrebne procedure.

EU još uvijek troši milijardu eura dnevno na uvoz energije, što postavlja pitanje o konkurentnosti bloka. Potpredsjednica firme je istaknula kako je cilj razvijati se na obnovljivim izvorima energije u Evropi, kako bi se konkurentnost povećala. “Moramo pokazati da razvoj ide ruku pod ruku s održivošću, a ne da se bira između jednog ili drugog”.