Evropa

Evropa se zalaže za značajni sporazumom o regulaciji veštačke inteligencije

Autor: Biznis.ba
Evropa se zalaže za značajni sporazumom o regulaciji veštačke inteligencije
AI23

Evropa je u petak postigla privremeni dogovor o značajnim pravilima Evropske unije koja regulišu upotrebu veštačke inteligencije, uključujući upotrebu veštačke inteligencije od strane vlada u biometrijskom nadzoru i kako da regulišu sisteme veštačke inteligencije kao što je ChatGPT.

S političkim sporazumom, EU ide ka tome da postane prva velika svjetska sila koja je usvojila zakone koji regulišu AI. Do dogovora između zemalja EU i članova Evropskog parlamenta u petak došlo je nakon skoro 15 sati pregovora koji su uslijedili nakon skoro 24-časovne debate prethodnog dana, piše Reuters.

Dvije strane bi trebale objaviti detalje u narednim danima, što bi moglo promijeniti oblik konačnog zakona.

-Evropa se pozicionirala kao pionir, shvaćajući važnost svoje uloge postavljača globalnih standarda. Ovo je da, vjerujem, historijski dan, rekao je evropski komesar Thierry Breton na konferenciji za novinare.

Sporazum zahtijeva da osnovni modeli kao što su ChatGPT i AI sistemi opšte namjene (GPAI) budu u skladu sa obavezama transparentnosti prije nego što budu stavljeni na tržište. To uključuje izradu tehničke dokumentacije, poštivanje zakona o autorskim pravima EU i distribuciju detaljnih sažetaka o sadržaju koji se koristi za obuku.

Modeli temelja sa visokim uticajem sa sistemskim rizikom moraće da sprovode evaluacije modela, procenjuju i ublaže sistemske rizike, sprovode akuzatorno testiranje, izveštavaju Evropsku komisiju o ozbiljnim incidentima, obezbeđuju sajber bezbednost i izveštavaju o njihovoj energetskoj efikasnosti.

GPAI sa sistemskim rizikom mogu se osloniti na kodekse prakse kako bi se uskladili s novom uredbom.

Vlade mogu koristiti biometrijski nadzor u realnom vremenu u javnim prostorima samo u slučajevima žrtava određenih zločina, sprječavanja stvarnih, sadašnjih ili predvidivih prijetnji, kao što su teroristički napadi i potrage za osobama osumnjičenim za najteže zločine.

Sporazum zabranjuje kognitivnu manipulaciju ponašanja, neciljano uklanjanje slika lica s interneta ili CCTV snimaka, društveno bodovanje i sisteme biometrijske kategorizacije kako bi se zaključili politička, vjerska, filozofska uvjerenja, seksualna orijentacija i rasa.

Potrošači bi imali pravo da podnose žalbe i dobiju sadržajna objašnjenja, dok bi se kazne za prekršaje kretale od 7,5 miliona eura (8,1 milion dolara) ili 1,5% prometa do 35 miliona eura ili 7% globalnog prometa.

Poslovna grupa DigitalEurope kritizirala je pravila kao još jedno opterećenje za kompanije, pored ostalih nedavnih zakona.

*Imamo dogovor, ali po koju cijenu? U potpunosti smo podržali pristup zasnovan na riziku zasnovan na korištenju AI, a ne na samoj tehnologiji, ali pokušaj u posljednjem trenutku da se regulišu osnovni modeli okrenuo je ovo na glavu, rekla je generalna direktorica Cecilia Bonefeld-Dahl.

Grupa za zaštitu privatnosti European Digital Rights bila je podjednako kritična.

-Teško je biti uzbuđen zbog zakona koji je, po prvi put u EU, poduzeo korake za legalizaciju javnog prepoznavanja lica uživo u cijelom bloku, rekla je njegova viša savjetnica za politiku Ella Jakubowska.

-Dok se Parlament snažno borio da ograniči štetu, cjelokupni paket o biometrijskom nadzoru i profiliranju je u najboljem slučaju mlak."

Očekuje se da će zakon stupiti na snagu početkom sljedeće godine nakon što ga obje strane formalno ratifikuju i trebao bi se primijeniti dvije godine nakon toga.

Vlade širom svijeta nastoje uravnotežiti prednosti tehnologije, koja se može uključiti u razgovore poput ljudi, odgovarati na pitanja i pisati kompjuterski kod, u odnosu na potrebu za postavljanjem zaštitnih ograda.

Evropska ambiciozna AI pravila dolaze u trenutku kada kompanije poput OpenAI, u kojem je Microsoft (MSFT.O) investitor, nastavljaju da otkrivaju nove upotrebe svoje tehnologije, izazivajući i pohvale i zabrinutosti. Vlasnik Googlea Alphabet (GOOGL.O) u četvrtak je lansirao novi AI model, Gemini, koji će biti konkurent OpenAI.

Zakon EU mogao bi postati nacrt za druge vlade i alternativa laganom pristupu Sjedinjenih Država i privremenim pravilima Kine.