Evropa

Evropski indeks željezničkih stanica

Autor: Biznis.ba
(c) ÖBB/Philipp Horak

Bečka glavna željeznička stanica na drugom mjestu.

Bečka glavna željeznička stanica prvi put se našla na Evropskom indeksu željezničkih stanica - i to odmah na drugom mjestu, tik iza željezničke stanice Cirih. Stanica Meidling u Beču također se smjestila među deset najboljih u Evropi.

Po četvrti put, nezavisna potrošačka grupa Consumer Choice Centre sastavila je Evropski indeks željezničkih stanica koji procjenjuje pedeset najvećih željezničkih stanica prema različitim kriterijima.

Bečki Hauptbahnhof se ističe novim položajem, dok prvo mjesto pripada Cirihu, a treće dijele Berlin i Bern. Ocjene su obuhvatile različite kategorije poput pristupačnosti, kašnjenja vozova, ponude informacija i drugih usluga, gdje je Beč osvojio 94 boda. Ukupno je u rangiranju bilo moguće osvojiti 123 boda - Cirih je osvojio 102.

Uz pohvale učesnika testiranja za pokretne stepenice/liftove, pristupa osobama s invaliditetom, trgovine i aplikaciju za pametne telefone, glavna željeznička stanica u Beču je dobila i priznanje za lokalnu i međunarodnu povezanost.

Glavna bečka željeznička stanica otvorena je u oktobru 2014. godine, a u decembru 2015. godine preuzela je funkciju nacionalnog, internacionalnog i regionalnog čvorišta sa direktnom vezom sa svim glavnim gradovima austrijskih pokrajina i bečkim aerodromom.

Evropski indeks željezničkih stanica pruža pregled i ocjene najvažnijih željezničkih čvorišta širom Evrope, uzimajući u obzir različite kriterije kako bi putnicima pružio uvid u kvalitetu i usluge.