od 3. do 9. juna

Festival ViennaUP2024 okuplja startupe iz cijelog svijeta

Autor: Biznis.ba
Festival ViennaUP2024 okuplja startupe iz cijelog svijeta
Foto: ViennaUP

Godišnji međunarodni festival startupa ViennaUP ove godine se održava od 3. do 9. juna.

Festival okuplja najvažnije aktere startup scene u gradu uz vrhunske međunarodne događaje, nudeći raznovrsno i autentično iskustvo tokom cijele sedmice, saopćio je Ured grada Beča u Sarajevu.

Sa više od 80 događaja u 11 bečkih okruga, 44 partnera u saradnji, 33 lokacije širom grada i 10.000 učesnika iz preko 90 zemalja, ViennaUP 2024 dočekuje osnivače, investitore, tehnološke entuzijaste, talente i kreativce. Četvrto izdanje festivala čiji incijator je Bečka poslovna agencija (Vienna Business Agency) će se fokusirati na savremene izazove i perspektive, dok će učesnici kroz jedinstvene prateće događaje moći doživjeti posebnosti grada.

Centralno mjesto okupljanja za sve posjetioce festivala, ViennaUP Homebase na Karlsplatzu, nudi opušten prostor za pitching sesije, vođene ture i prilike za networking. Svake večeri, učesnici mogu uživati u lokalnoj hrani i piću, te seriji pop koncerata.

- Beč je neosporna startup prijestonica Austrije: 1.613 — oko polovine — od 3.420 preduzeća osnovanih u zemlji od 2012. godine potiče iz Beča. ViennaUP, koji je već postao stalni događaj za evropsku startup zajednicu, ističe značaj grada kao inovativnog i međunarodnog poslovnog centra- naglašava Peter Hanke, član gradske vlade za ekonomska pitanja.

Događaje organizuju glavni lokalni i međunarodni akteri startup scene, svaki fokusiran na svoje ključne teme. Ova raznovrsnost programa omogućava učesnicima da razviju odgovarajuće vještine, umreže se u odgovarajućim industrijama, ostvare značajne poslovne veze i upoznaju lokalni startup i poslovni ekosistem gradA, prenosi Fena.

U fokusu su održivost, digitalne tehnologije i vještačka inteligencija, društveni uticaj

Posjetioci će imati priliku da prisustvuju radionicama, konferencijama, sesijama prezentacija, hakatonima, sajmovima i korisnim individualnim sastancima. Sa programom raznovrsnim poput bečke startup zajednice, ViennaUP se fokusira na teme kao što su društveno poduzetništvo, zaštita klime, uloga digitalnih tehnologija u izgradnji ekološki svjesnog urbanog društva, kreativne industrije i preduzeća kojima upravljaju žene.

Poduzetnici u raznim sektorima trenutno procjenjuju ekonomske mogućnosti i rizike povezane s klimatskom neutralnošću i zaštitom okoliša. U Beču će pronaći inspiraciju i konkretnu podršku, kao i gustu mrežu finansiranja, koja im može omogućiti da odgovore na trenutne izazove, implementiraju inovativne ideje i budu spremni za budućnost, saopćeno je.