Najveći pad bilježi Hrvatska

Industrijska proizvodnja u eurozoni raste, ali smanjenje na godišnjem nivou

Autor: Biznis.ba
Industrijska proizvodnja u eurozoni raste, ali smanjenje na godišnjem nivou
Foto: Unsplash

Desezonirana industrijska proizvodnja porasla je za 0,8 posto u eurozoni i za 0,7 posto u Evropskoj Uniji, prema prvim procjenama Eurostata, statističkog ureda Europske unije – Eurostata, poredeći podatke na mjesečnom nivou, odnosno februar i janaur 2024. godine.

Najveći mjesečni porast zabilježen je u Irskoj, za 3,8 posto a slijede Mađarska i Slovenija s rastom od 3,5 odnosno 3,3 posto. Najveći pad zabilježen je u Hrvatskoj, gdje je industrijska proizvodnja pala za 4,6 posto, te Litvi, gdje je registriran pad od tri posto i Belgiji, s padom od 2,7 posto.

U eurozoni u februaru 2024. u poređenju sa januarom 2024. industrijska proizvodnja povećana je za 0,5 posto za intermedijarne proizvode, 1,2 posto za kapitalna dobra, 1,4 posto za trajne proizvode široke potrošnje dok je smanjena za energiju, i to za tri posto te 0,9 posto za netrajne proizvode za široku potrošnju, pokazuju podaci Eurostata.

Industrijska proizvodnja u EU, na mjesečnom nivou, povećana je za 0,9 posto za intermedijarne proizvode, jedan posto za kapitalna dobra te 1,7 posto za trajne proizvode široke potrošnje, dok je smanjena za energiju, i to za 3,3 posto te za 0,5 posto za netrajne proizvode za široku potrošnju, prenose Financije hr.

Na godišnjem nivou, odnosno u februaru 2024. u poređenju s februarom 2023. godine, industrijska proizvodnja smanjena je za 6,4 posto u eurozoni i za 5,4 posto u EU.

Najveći godišnji pad zabilježen je u Irskoj i to od 36 posto, Belgiji od 12,7 posto i Bugarskoj od 8,4 posto. Najveći porast industrijske proizvodnje na godišnjem nivou zabilježen je u Španiji, 3,5 posto, Sloveniji 2,8 posto te Danskoj 2,7 posto.

U eurozoni u februaru 2024., u poređenju s februarom 2023., industrijska proizvodnja smanjena je za 2,7 posto za intermedijarne proizvode, 3,6 posto za energiju, 8,9 posto za kapitalna dobra, 4,3 posto kod trajnih proizvoda za široku potrošnju te 6,1 posto za netrajne proizvode za široku potrošnju.

U EU, industrijska proizvodnja smanjena je za 2,5 posto za intermedijarne proizvode, 3,5 posto za energiju, 7,5 posto za kapitalna dobra, 3,9 posto kod trajnih proizvoda za široku potrošnju, te 4,7 posto za netrajne proizvode za široku potrošnju.