Investicijski fond

Italija će finansirati umjetnu inteligenciju

Autor: Biznis.ba
Italija će finansirati umjetnu inteligenciju
Agencije

Italija planira uspostaviti investicijski fond s početnim kapitalom od milijardu eura za poticanje projekata razvoja umjetne inteligencije (AI), izjavila je danas premijerka Giorgia Meloni.

Uz podršku CDP Venture Capitala, ogranka državne razvojne banke Casse Depositi e Prestiti (CDP), fond bi mogao iz privatnog sektora namaknuti još dvije milijarde eura, rekao je izvršni direktor kompanije Agostino Scornajenchi.

Meloni i Scornajenchi bili su među govornicima konferencije o umjetnoj inteligenciji koja se održava u Rimu.

Italija želi iskoristiti ulogu predsjedateljice grupe G7, koju je preuzela početkom godine, za usmjeravanje pozornosti na utjecaj umjetne inteligencije na radna mjesta i nejednakost i istodobno raditi na uslovima za razvoj te tehnologije.

"Uvjereni smo da može i mora postojati talijanski put do umjetne inteligencije", izjavila je Meloni u videoporuci sudionicima konferencije.

Dodala je da vlada radi na zakonu za regulisanje toga sektora u Italiji.

"Vlada priprema zakon koji ima za cilj uspostaviti neka načela i utvrditi propise usklađene s evropskom regulativom u procesu odobravanja te identificirati najučinkovitije mjere za poticanje naših proizvodnih sposobnosti", poručila je talijanska premijerka sudionicima konferencije.

Prijedlog zakona bit će predstavljen u idućim sedmicama, a vlada će po riječima podsekretara Alessija Buttija uspostaviti tijelo za nadzor i podršku u provedbi nacionalne strategije za razvoj umjetne inteligencije.