potezi

Kina povećava dob za odlazak u penziju

Autor: Biznis.ba
Kina povećava dob za odlazak u penziju
Foto: Ilustracija

Najviše zakonodavno tijelo u Kini razmatralo je na sjednici nacrt odluke o postupnom podizanju zakonske dobi za odlazak u penziju, izvijestila je novinska agencija Xinhua.

Potez za prilagodbom dobi za odlazak u penziju u skladu je s međunarodnom praksom kao i s promjenama u kineskoj demografiji te društvenom i ekonomskom razvoju. Zhao Leji, predsjednik odbora 14. Nacionalnog narodnog kongresa (NPC), predsjedao je prvim plenarnim sastankom 11. zasjedanja odbora.

Do prijedloga o promjeni dobi za odlazak u penziju došlo je nakon treće plenarne sjednice 20. Centralnog komiteta Komunističke partije Kine (CPC) u srpnju na kojoj je donesena rezolucija i skicirana strategija poboljšanja razvoja stanovništva kao odgovor na starenje građana i pad stope nataliteta.

Prema rezoluciji, u skladu s načelom dobrovoljnog sudjelovanja uz odgovarajuću fleksibilnost, Kina će unaprijediti reformu za postupno podizanje zakonske dobi za odlazak u penziju na razborit način. Detalji zakona još nisu otkriveni. Stručnjaci su napomenuli da je taj potez u skladu sa sve većim prosječnim životnim vijekom i godinama školovanja u Kini, te s potrebom za poboljšanjem učinkovitosti ljudskih resursa.

“Kako očekivani životni vijek nastavlja rasti, bit će sve više ljudi u dobi od 50 do 60 godina koji su voljni raditi duže vrijeme”, rekao je Zhou Haiwang, zamjenik direktora Instituta za stanovništvo i razvoj pri Šangajskoj akademiji društvenih znanosti.

Osim toga, reforma je pogodna za rješavanje još jedne promjene u demografiji Kine, a to je starenje stanovništva, prema Yuanu Xinu, potpredsjedniku Kineske udruge za stanovništvo i profesoru na Sveučilištu Nankai, prenose Financije hr.

Prosječni životni vijek u Kini porastao je na 78,6 godina od 2023., prema izvještaju koje je objavila Nacionalna zdravstvena komisija, u usporedbi s 57 godina u 1957. U 2023. stopa prirodnog priraštaja stanovništva Kine bila je negativnih 1,48 na 1.000 ljudi, pri čemu oni u dobi od 65 i više godina čine 15,4 posto ukupnog stanovništva.

Omjer ovisnosti starijeg stanovništva u Kini dosegnuo je 22,5 posto u 2023., što je povećanje od 9,4 postotna boda u usporedbi s brojkama od prije 10 godina. To je dovelo do smanjenja ponude radne snage i stvorilo pritisak na nastavak isplate mirovina.

 Yuan je istaknuo da su gotovo sve razvijene zemlje, uključujući SAD, postavile dob za odlazak u penziju na 65 ili više godina. Trenutni kineski sistem penzionisanja, formiran 1950-ih, ima relativno nisku dob za penzionisanje – žene odlaze u penziju s 50 ili 55 godina, a muškarci sa 60. Prosječna dob za odlazak u penziju bila je 64,4 godine za muškarce i 63,1 godinu za žene na području zemalja članica Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) u 2022. godini.

Stručnjaci poručuju da reforma neće dovesti do pritiska na tržište rada, ističući da će se plan provoditi u fazama i s nizom mjera podrške na tržištu rada i u penzionom sistemu što će olakšati proces tranzicije, prenosi Global Times. Postupno podizanje zakonske dobi za odlazak u penziju samo je dio napora Kine da se suoči s demografskim promjenama.