statistika

Kina: Rekordna nezaposlenost mladih

Autor: Biznis.ba
Kina: Rekordna nezaposlenost mladih
Foto: Arhiv

Stopa nezaposlenosti mladih u Kini u augustu je porasla na najvišu razinu otkako je novi sistem vođenja evidencije počeo u decembru, pokazali su podaci Nacionalnog ureda za statistiku, usred privrednog usporavanja.

Stopa nezaposlenosti u Kini u dobi od 16 do 24 godine, a ne u školi, porasla je prošlog mjeseca na 18,8 posto, prema najnovijim podacima objavljenim u petak. To je porast u odnosu na 17,1% u julu i 13,2% u junu. Stopa nezaposlenosti u Kini u svim dobnim kategorijama porasla je 5,3% u augustu, u usporedbi s porastom od 5,2% u julu.

Kina je pauzirala s izvještavanjem o stopi nezaposlenosti mladih tokom većeg dijela druge polovice prošle godine dok je ponovno procjenjivala svoje metode izračuna. Ažurirana stopa nezaposlenosti za mlade ljude isključuje one koji se još školuju, odražavajući sve veći broj pojedinaca koji traže visoko obrazovanje na konkurentnijem tržištu rada.

„Mladim ljudima je sve teže pronaći dobro plaćene poslove kao i prije, jer su u posljednje tri godine sektori gradskih usluga s visokom dodanom vrijednošću, koji su apsorbirali mnoge svježe diplomirane studente, bili u oštroj kontrakciji, posebice nekretnine, finansije i IT “, rekao je Dan Wang, glavni ekonomist HSBC-a.

Na nezaposlenost mladih u Kini također je utjecala restriktivna politika zapošljavanja usred posrnule ekonomije jer firme odbijaju zaposliti nedavno diplomirane studente zbog poteškoća i troškova otpuštanja radnika u Kini, prenosi SEEbiz.

"Mnoge firme sada odbijaju zaposliti one koji su nedavno završili fakultet jer se brinu o troškovima i pravnim poteškoćama ako nekoga moraju pustiti na godinu dana niže ako ekonomija ostane u padu", rekao je Shaun Rein, osnivač firme China Market Research.

“Firme moraju platiti n+2. Ako netko radi dvije godine, tj. otkazni rok od 30 dana plus dvije mjesečne plaće. Ovo je skupo pa niko sada ne želi nikoga otpustiti ili zaposliti novoga”, istaknuo je.

"Zbog toga [ukupna] stopa nezaposlenosti nije tako loša, ali je stopa nezaposlenosti mladih tako visoka", dodao je Rein.

Podaci dolaze na pozadini niza drugih razočaravajućih brojeva iz Kine u posljednjih nekoliko sedmica, s maloprodajom i industrijskom proizvodnjom koja raste sporije od očekivanog.

Uprkos sve većim pozivima na ublažavanje politike i poticajne mjere, Narodna banka Kine također je u petak ostavila svoju ključnu referentnu stopu na čekanju. Nakon slabog prošlogodišnjeg oporavka od pandemije Covid-19, drugo najveće svjetska ekonomija i dalje se suočava s izazovima zbog pada tržišta nekretnina i slabog povjerenja potrošača.