krunski dragulj

Mađarska i Vinci preuzeli aerodrom Budimpešta za 4,3 milijarde eura

Autor: Biznis.ba
Mađarska i Vinci preuzeli aerodrom Budimpešta za 4,3 milijarde eura
Foto: X

Mađarski i francuski građevinski div Vinci SA kupili su Budapest Airport Zrt. u ugovoru vrijednom 4,3 milijarde eura (4,7 milijardi dolara).

Kupci su platili 3,1 milijardu eura za aerodrom i preuzeli neto dug od 1,2 milijarde eura, navodi se u saopštenju vlade. Bloomberg je prvi izvijestio o procjeni ranije u četvrtak. Prodavci su bili AviAlliance GmbH, njemački operater mađarskog čvorišta, kao i singapurski državni imovinski fond GIC Pte i Caisse de Depot et Placement du Quebec sa sjedištem u Kanadi.

Orban se zalagao za akviziciju kao dio šireg nastojanja da se poveća lokalno vlasništvo nad strateškom imovinom. Mađarska je kupila 80% udjela dok je Vinci preuzeo ostatak. Ugovor je odobrila Evropska unija.

“Vlasništvo nad aerodromima je pitanje suvereniteta”, rekao je u izjavi mađarski ministar privrede Marton Nagy. “Ne radi se samo o putničkom prevozu i turizmu, već je i strateški važan kao teretni centar.”, prenosi Investitor me. 

Smještena na 39. mjesto po prometu u Evropi, aerodrom se smatra krunskim draguljem za mađarski turizam i logistiku. Budimpešta je od početka godine imala prosječno 307 letova dnevno, koliko i Prag, pokazuju podaci Eurocontrola.

Dogovor je prvi korak u razvoju aerodroma za Mađarsku, koja je u pregovorima s Qatar Investment Authorityom o kasnijem pridruživanju konzorcijumu. Mađarska želi izgraditi treći terminal i povećati kapacitet za putnike i teret, rekao je Nagy za Bloomberg u intervjuu u decembru.