ig metall

Moćni njemački sindikat traži veće plate u industriji

Autor: Biznis.ba
Moćni njemački sindikat traži veće plate u industriji
Foto: X

Glavni njemački sindikat IG Metall rekao je u ponedjeljak da planira zahtijevati znatno veće plate za oko 3,9 miliona zaposlenih u njemačkoj metalnoj i elektroindustriji.

Izvršni odbor sindikata želi da šefovi poduzeća radnicima daju povećanje plate od 7 posto, priopćio je sindikat u Frankfurtu. To bi bilo za 12 mjeseci obuhvaćenih sljedećim kolektivnim ugovorom o platama.

Dodaci za obuku trebali bi se povećati za 170 eura (182 dolara), navodi se.

Šefica IG Metalla Christiane Benner rekla je da razumije nestabilnu situaciju u kojoj se nalaze pojedine firme. Međutim, to ne bi trebalo zamagliti stabilnost industrije u cjelini i poboljšana ekonomska predviđanja.

Benner je rekao da IG Metall pokazuje osjećaj za mjeru u svojim zahtjevima. "Međutim, ne bi svi zaposlenici u industriji trebali trpjeti zbog situacije u kojoj se nalaze pojedine firme. Ono što je za nas bitno su realnosti u firmama i poštovanje prema zaposlenicima."

"Firme imaju udoban jastuk od narudžbi, a zaposlenici moraju naporno raditi", utvrdila je.

Preporuka sindikata još nije konačni zahtjev, prenosi SEEbiz. Ovaj korak mora pričekati dok se o tom pitanju ne raspravlja u nadolazećim sedmicama u regionalnim pregovaračkim odborima.

Početkom jula izvršni odbor IG Metalla odlučit će o konačnoj nacionalnoj potražnji.