savezni ured za statistiku

Njemačka: U maju inflacija porasla prvi put u pola godine

Autor: Biznis.ba
Njemačka: U maju inflacija porasla prvi put u pola godine
Foto: Pexels

Godišnja stopa inflacije u Njemačkoj porasla je u maju prvi put u pola godine, ubrzavši za 0,2 postotna boda na 2,4 posto u odnosu na april, objavio je Savezni ured za statistiku. Povećanje je posljedica baznog učinka vezanog uz cijene javnog prijevoza.

Stopa inflacije bila je u skladu s prognozama analitičara, koji su upozoravali i na rast plata, što bi moglo dovesti do rasta cijena u firmama, prenijela je njemačka novinska agencija dpa.

Bez hrane i energenata, inflacija je u odnosu na april ostala nepromijenjena na tri posto.

Prema prvoj procjeni Destatisa, hrana je poskupjela za 0,6 posto u odnosu na prošlogodišnji maj, a uslužne djelatnosti za 3,9 posto.

Troškovi energije u maju su manji za 1,1 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Plaće radnika u Njemačkoj rasle su brže od inflacije u prvom kvartalu ove godine, pokazuju danas objavljeni podaci, a prenosi SEEbiz. Kako prenosi dpa, plate su nominalno porasle za 6,4 posto, a nakon usklađenja s inflacijom za 3,8 posto, što je najviše otkako statističari bilježe te podatke 2008. godine.

Ekstremno visoke stope inflacije koje su konstanta u posljednje dvije godine u Njemačkoj su, kako navodi dpa, prošlost. Njemačka vlada ove godine očekuje inflaciju od 2,4 posto, što bi značilo pad od 3,5 posto u odnosu na prošlu godinu.

Uprkos blagom porastu inflacije u maju, to ne bi trebalo utjecati na odluku Evropske centralne banke da na sljedećem sastanku početkom juna snizi centralne kamatne stope na euro, prenosi francuska novinska agencija AFP.