proizvodnja i dalje u padu

Njemački privatni sektor neočekivano raste

Autor: Biznis.ba
Njemački privatni sektor neočekivano raste
Foto: Ilustracija

Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.

Prema podacima finansijske kompanije S&P Global, kompozitni indeks menadžera nabave (PMI) porastao je u aprilu sa 47,7, koliko je iznosio u martu, na 50,5. To je iznad Reutersove procjene da će rast dostići 48,5, što ukazuje na privrednu ekspanziju u posljednjih 10 mjeseci.

Navedeni indeks pokriva uslužne i proizvodne sektore koji čine više od dvije trećine njemačke privrede, prenosi SEEbiz. .

Glavni ekonomist Hamburške komercijalne banke Cyrus de la Rubia naznačio je da se očekuje da će njemački bruto domaći proizvod (BDP) porasti za 0,2 posto u drugom tromjesečju. Indeks uslužnog sektora porastao je tokom ovog mjeseca s 50,1, koliko je iznosio u martu, na 53,3. Premašuje očekivanih 50,5 i najviši je indeks u posljednjih 10 mjeseci.

"Sektor usluga može poslužiti kao katalizator za cjelokupnu privredu", rekao je de la Rubia.

Proizvodnja je i dalje u padu, ali je stopa pada manja. Osim toga, povjerenje među proizvođačima najveće je u posljednjih godinu dana. PMI indeks u proizvodnji porastao je s 41,9, koliko je iznosio u martu, na 42,2. To je ispod Reutersove procjene da će rast dostići 42,8.

Početkom drugog tromjesečja došlo je do blagog rasta inflacije, no taj je rast u skladu s dugogodišnjim prosječnim rastom.