stambena kriza

Portugalci organizovali proteste zbog previsokih cijena stanova i kirija

Autor: Biznis.ba
Portugalci organizovali proteste zbog previsokih cijena stanova i kirija
Foto: Screenshot/Youtube


Hiljade ljudi protestvovalo je u gradovima širom Portugala protiv nepriuštivih cijena stanova i rastućih troškova kirije, a mnogi kažu da su ih cijene izbacile sa tržišta nekretnina.

Demonstranti su marširali sa transparentima na kojima su bili slogani poput: “Naši kvartovi nisu vaša stvar” i “Moram da biram između plaćanja kirije ili hrane”.

Stambena kriza u Portugalu ima svoje korijene u hroničnom nedostatku pristupačnih i socijalnih stanova, situaciju pogoršali su bogati stranci koji su se preselili u tu zemlju zbog obećanja poreskih olakšica, navodi Euronews. Procvat turizma doveo je i do porasta kratkoročnih iznajmljivanja za odmor, što je izvršilo dodatni pritisak na tržište nekretnina za lokalno stanovništvo.

“Stambeni problem je problem koji traje već dugi niz godina u našoj zemlji i sada dostiže situaciju koja je više nego nepodnošljiva”, rekao je jedan demonstrant u Portu.

Portugalska koaliciona vlada desnog centra, koju predvodi premijer Luís Montenegro i koju čine Socijaldemokratska partija i CDS-Narodna partija, najavila je paket od 2 milijarde eura za izgradnju 33.000 stanova do 2030. godine, ali mnogi demonstranti sumnjaju da će taj plan biti realizovan, prenosi Investitor me.

“Recite Vladi da je potrebno preduzeti mjere za snižavanje cijena stanovanja i na prvo mjesto staviti živote onih koji žive i rade u našoj zemlji i treba im krov”, rekao je Andre Escoval iz udruženja za stambena kretanja, Porta a Porta.

U svojoj internetskoj izjavi o misiji, Porta a Porta kaže da stambena kriza u Portugalu nije privremena, već “hronična i strukturalna”.

Između 2020. i 2021. cijene kuća u Portugalu su porasle čak 157%.

Od 2015. do 2021. godine, rente su skočile za 112%, prema statističkoj agenciji Evropske unije Eurostat.

Portugal je jedna od najsiromašnijih zemalja zapadne Evrope i dugo je tražio investicije u ekonomiju niskih zarada.

Nešto više od polovine portugalskih radnika zarađivalo je manje od 1.000 eura mjesečno, prema statistici Ministarstva rada za 2022.