21. septembar

Poznate cijene hrane i pića na Oktoberfestu

Autor: Biznis.ba
Poznate cijene hrane i pića na Oktoberfestu
Foto: Arhiv

Jedan od najpoznatijih festivala na svijetu, minhenski Oktoberfest, otvara svoja vrata 21. septembra, 189. put po redu.

Hiljade i hiljade zaljubljenika u pivo i hranu ponovo će se sjatiti u Bavarsku, ali će uz sebe morati imati i pune novčanike ukoliko želje da zadovolje svoja čula.

Prvi festivalski šatori već su objavili svoje ovogodišnje jelovnike, a cijene su, najblaže rečeno paprene.

Jedan litar piva tako će, zavisno od šatora, koštati između 13,60 eura i 15,30 eura (26-30 KM). Ali u vinskom šatoru Kufflers cijena litre pšeničnog piva je 17,80 eura (oko 34 marke).

Ništa jeftnijije neće koštati ni voda. Litra stone vode u vinskom šatoru koštaće 14 eura, što je oko 28 KM.

Što se tiče hrane, posjetioce takođe očekuju poskupljenja u odnosu na prethodni Oktoberfest.

U šatoru Paulaner tako pola pečene kokoši košta 23 eura (oko 45 KM), i to bez priloga, prenosi Dnevni list, pozivajući se na portal Net.

Dalje, za pola patke s crvenim kupusom i okruglicama od krompira biće vam potrebno 39,80 eura (skoro 80 maraka). Svinjsko pečenje košta 24,80 eura (nepunih 50 maraka).

Ko voli svinjsku koljenicu, u šatoru Bräurosl, samo za pola porcije sa okruglicama od krompira košta 23,60 eura (oko 45 KM), zatim, Tomahawk odrezak od 1.100 grama košta nevjerovatnih 169 eura (oko 330 KM), a navodi se da je on dovoljan za dvije do četiri osobe.

I slatkiši su na cijeni. Klasični carski drobljenac (Kaiserschmarrn), u popularnom Käfer šatoru košta 21,50 evra po osobi (oko 40 KM).

Oni koji bi da ipak uštede, preporuka je da se Oktoberfest posjeti u podne, jer neki šatori nude jeftinije mogućnosti ručka.

Tako na primjer u minhenskom Stubnu, traje akcija u kojoj se može do 17 časova dobiti dvije litre piva po cijeni jedne.

Treba dodati da će na festivalu biti pojačanje mjere bezbjednosti zbog nedavnog napada nožem u Solingenu

Gradonačelnik Minhena Diter Rajter objasnio je da će kontrole ponovo biti pojačane, te da bi to moglo dovesti do dužih vremena čekanja na ulaznim tačkama.