podaci

Rast BDP-a u EU i eurozoni u drugom kvartalu, pad u Njemačkoj

Autor: Biznis.ba
Rast BDP-a u EU i eurozoni u drugom kvartalu, pad u Njemačkoj
Foto: Ilustracija

Prema desezoniranim podacima, bruto domaći proizvod u eurozoni i EU u drugom je tromjesečju porastao za 0,3 posto u odnosu na prvo tromjesečje, pokazuje prva procjena evropskog statističkog ureda Eurostat.

Kako javlja francuska novinska agencija AFP, rast je nešto veći od predviđanja analitičara koji su očekivali prosječnih 0,2 posto. U usporedbi s istim razdobljem prošle godine eurozona je u drugom tromjesečju porasla 0,6 posto, dok je u EU porasla 0,7 posto.

I u prvom tromjesečju ove godine tromjesečni rast i u eurozoni i u EU iznosio je 0,3 posto. U usporedbi s istim razdobljem prošle godine rast u prvom tromjesečju u eurozoni iznosio je 0,5 posto, au EU 0,6 posto.

Među zemljama za koje je Eurostat imao podatke, najveći rast BDP-a u drugom kvartalu u odnosu na prethodni kvartal imala je Irska (+1,2 posto), a slijede Litva (+0,9 posto) i Španija (+0,8 posto).

Najveći pad zabilježile su Latvija (-1,1 posto), Švedska (-0,8 posto) i Mađarska (-0,2 posto).

Eurostat još nema podataka za Sloveniju, oni će biti objavljeni sredinom sljedećeg mjeseca. Slovenski BDP u prvom je tromjesečju u usporedbi s istim kvartalom stagnirao, dok je na godišnjoj razini porastao za 1,8 posto, izračunao je Eurostat početkom juna.

Prema istraživanju analitičke firme S&P Global i Hamburške komercijalne banke, ekonomska aktivnost u eurozoni znatno je ojačala u aprilu i maju, kada je bila najjača u posljednjih godinu dana. Zatim je usporio u junu, pavši na najnižu razinu u tri mjeseca.

Sredinom maja Evropska komisija zadržala je ovogodišnju prognozu rasta eurozone na 0,8 posto, ali ju je povećala na jedan posto za EU. Jačanje će se odvijati na račun povećanja osobne potrošnje, što će potaknuti uvoz, prenosi SEEbiz. Rast investicija će se usporiti, ali će oživljavanjem globalne trgovine rasti i izvoz. Predviđanja su popraćena značajnim neizvjesnostima.

Njemački bruto domaći proizvod u drugom je ovogodišnjem tromjesečju u odnosu na prvo pao za 0,1 posto, prema danas objavljenoj prvoj procjeni njemačkog statističkog ureda. U odnosu na isto razdoblje prošle godine porasla je za 0,3 posto. U međuvremenu je francuski BDP porastao za 0,3 posto, što je premašilo očekivanja analitičara.

Uzimajući u obzir učinke cijena i nakon desezoniranja, njemački je BDP u drugom tromjesečju bio 0,1 posto manji nego u istom lanjskom razdoblju, prenosi francuska novinska agencija AFP. Njemačka je u drugom kvartalu ove godine imala jedan radni dan više nego lani.

U prvom tromjesečju ove godine njemačka ekonomija poraslo je 0,2 posto u odnosu na prethodni kvartal. Njemački statističari lošiji rezultat u drugom tromjesečju uglavnom pripisuju skromnijim ulaganjima u opremu i građevinskim aktivnostima.

Analitičari ne očekuju veći oporavak rasta BDP-a ove godine. "Njemačka ekonomija trenutno pokazuje loše rezultate, posebno u usporedbi sa susjednim zemljama, koje se mogu pohvaliti prilično robusnim rastom", rekao je za AFP ekonomist LBBW-a Jens-Oliver Niklasch.

“Njemačka ekonomija je zapela u krizi”, komentirao je najnovije statističke podatke Klaus Wohlrabe, voditelj istraživanja minhenskog instituta Ifo. Ne očekuje poboljšanje niti u trećem kvartalu ove godine.

Prema riječima Ifa, zaokret će morati pričekati, posebice u proizvodnoj industriji. Energetski intenzivne industrije uspjele su neznatno povećati proizvodnju od početka godine, dok proizvodnja u ostatku proizvodnog sektora stagnira, piše institut. "Općenito, narudžbe i dalje padaju, a industriji nedostaju nove. U julu je procjena trenutnog stanja pala na najnižu razinu od rujna 2020., a očekivanja za iduće mjesece također su znatno pomućena", dodali su.

Kako su također istaknuli, polako se oporavlja i potrošnja domaćinstava. Evropsko fudbalsko prvenstvo dovelo je do skoka prodaje, posebice u ugostiteljstvu, a prodaja automobila bila je iznenađujuće pozitivna, objasnio je Ifo, ali se situacija za pružatelje usluga i maloprodaju pogoršala u srpnju.

U međuvremenu, prema danas objavljenim službenim podacima, francuski je BDP u drugom tromjesečju porastao za 0,3 posto, što je 0,2 postotna boda više od prognoze francuskog Državnog ureda za statistiku. Ministar finansija Bruno Le Maire pozdravio je rezultat kao "izvrsno postignuće", prenosi AFP.

Vrijednost francuskog izvoza porasla je u drugom tromjesečju za 0,6 posto, dok je vrijednost uvoza ostala nepromijenjena. U prvom tromjesečju rastu francuskog BDP-a najviše je pridonijela privatna potrošnja, no u drugom tromjesečju nije se značajnije promijenila.

Istodobno su francuski statističari revidirali procjenu za prvo tromjesečje naviše za 0,1 postotni bod, na 0,3 posto.