od prvog jula

Rumunija podigla bruto minimalac na 744 eura

Autor: Biznis.ba
Rumunija podigla bruto minimalac na 744 eura
Foto: X

Rumunija će od 1. jula povećati bruto minimalnu zaradu 3.300 leja na 3.700 leja (oko 744 eura), što znači da će neto minimalac u susjednoj državi premašiti 500 eura.

Vlada u Bukureštu je istovremeno povećala iznos oslobođen od poreza i socijalnih doprinosa za zaposlene sa punim radnim vremenom i minimalnom zaradom, sa 200 leja na 300 leja.

U januaru ove godine, bruto minimalne mjesečne zarade u zemljama članicama EU kretale su se od 477 eura u Bugarskoj do 2.571 eura u Luksemburgu, prema podacima Eurostata.

Većina država članica imale su minimalne bruto mjesečne zarade manje od ili jednake 1.000 eura, a samo sedam ih je premašilo ovaj prag.

Danska, Italija, Austrija, Finska i Švedska nemaju minimalac propisan zakonom.

Oko 760.000 zaposlenih zarađuje minimalnu platu u Rumuniji, ali se procijenjuje da će od povećanje imati koristi preko 1,8 miliona ljudi koji zarađuju između 3.300 leja i 3.700 leja.

Odluka Rumunije da poveća minimalnu platu dešava se uporedo sa pokušajima da se obuzda fiskalni deficit, prenosi Nova ekonomija.

Konsolidovani budžet zemlje imao je deficit procijenjen na 3,24 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prva četiri mjeseca ove godine – što je skoro duplo više od 1,7 posto budžetskog deficita zabilježenog u istom periodu 2023. godine.

U februaru je Međunarodni monetarni fond Rumuniji projektovao fiskalni deficit koji premašuje šest posto BDP-a u narednih nekoliko godina, i pozvao tu državu da pojača fiskalnu konsolidaciju.

U martu su zvaničnici Evropske komisije, koji su bili u posjeti Bukureštu, rekli da su „veoma zabrinuti“ zbog fiskalnog položaja Rumunije i da očekuju dalje povećanje budžetskog deficita te zemlje.

Posmatrajući kakvo je stanje u Srbiji, minimalna cijena rada po času je 271 dinar, što bi značilo da je prosječna neto plata 47.150 dinara, odnosno približno 403 eura (odnosno stotinjak eura manje nego u Rumuniji).