Bundesbank

Slabost njemačke ekonomije mogla bi potrajati

Autor: Biznis.ba
Slabost njemačke ekonomije mogla bi potrajati
Foto: Unsplash

Period slabosti njemačke ekonomije nastavit će se, ocijenila je središnja banka u novom mjesečnom izvještaju. Čini se da sada nema značajnih znakova da će ekonomija oživjeti u drugom tromjesečju, objavila je Bundesbanka u četvrtak.

Prvo tromjesečje domaća će ekonomija završiti blagom recesijom. Bit će to drugi uzastopni kvartal pada bruto domaćeg proizvoda, nakon minusa od 0,3 posto na kraju 2023. godine.

Lična potrošnja, jedan od stupova njemačke ekonomije, i dalje je suzdržana i "od nje se za sada ne mogu očekivati jaki impulsi", navodi Bundesbank u martovskom izvještaju.

Potrošači su u neizvjesnosti i zato oprezno troše, iako im se manevarski prostor proporcionalno proširio popuštanjem inflacije.

Istodobno, Bundesbanka očekuje daljnje usporavanje inflacije, iako uz moguće "osjetne oscilacije" zbog nadolazećih uskrsnih praznika i učinka skupljih putovanja u prosjeku.

Još jedan važan stup, građevinska industrija, ostaje u problemima, iako je dobila vjetar u leđa zahvaljujući blagom vremenu u februaru.

Investicije i dalje koče prenapuhane kamate, a investitore "dodatno opterećuje nesigurnost ekonomske politike, prvenstveno u domeni klimatske tranzicije", nastavlja Bundesbank.

"Nadalje, poduzeća kao prepreku doživljavaju okvire koje im nameće ekonomska politika, poput rastućeg tereta birokracije i regulacije", navodi Bundesbank.