U narednom periodu

Stanogradnja u Austriji bilježi pad, najavljeno milijardu eura za nove stanove

Autor: Biznis.ba
Stanogradnja u Austriji bilježi pad, najavljeno milijardu eura za nove stanove
Foto: Pexels

Austrijska vlada planira potrošiti milijardu eura za poticanje usporenog stambenog sektora u zemlji, objavili su kancelar Karl Nehammer i vicekancelar Werner Kogler.

Novac austrijskih poreznih obveznika trebalo bi uložiti u izgradnju deset hiljada domova u vlasništvu i isto toliko stanova za iznajmljivanje, kao i u obnovu pet hiljada postojećih stanova, najavili su Nehammer i Kogler.

Osim toga, vladajuća koalicija Nehammerove konzervativne Austrijske narodne stranke (ÖVP) i Koglerovih Zelenih, prenosi Hina, nastoji austrijskim saveznim državama osigurati novac za niske kamate na stambene kredite.

U međuvremenu, naknade koje dolaze uz kupovinu kuće, kao za upis u zemljišne knjige ukidaju se za prvu nekretninu do vrijednosti 500 hiljada eura. Mjere će se primjenjivati iduće dvije i po do tri godine.

Prema podacima Austrijskog instituta za ekonomska istraživanja, Wifo, investicije u građevinarstvo pale su na godišnjem nivou u trećem tromjesečju 2023. za 5,2 posto. Stambena izgradnja bila je posebno slaba, izvijestio je Wifo institut.