pokazalo istraživanje

Trećina njemačkih radnika razmišlja o odgodi odlaska u penziju

Autor: Biznis.ba
Trećina njemačkih radnika razmišlja o odgodi odlaska u penziju
Foto: Ilustracija

Otprilike jedna trećina njemačkih zaposlenika razmišlja o nastavku rada nakon što dosegnu zakonsku dob za odlazak u penziju, pokazalo je novo istraživanje u nedjelju.

Izvještaj Njemačkog ekonomskog instituta (IW), do kojeg je došao nedjeljni list Die Welt, pokazuje da će zaposlenici stariji od 55 godina vjerovatnije ostati na poslu nakon dobi za penzionisanje nego oni ispod 30 godina.

Isto tako, stručnjaci na rukovodećim pozicijama ili s višom stručnom spremom otvoreniji su za produljenje radnog vijeka nego niskoobrazovani radnici bez rukovodećih dužnosti.

Istraživanje IW-a sugerira da će zaposlenici koji su zadovoljni i angažirani na svom poslu vjerovatnije razmotriti odgodu odlaska u penziju. Međutim, finansijski razlozi nisu igrali značajnu ulogu u nalazima studije, prenosi SEEbiz.

Posrnulo njemačku ekonomiju u opasnosti je od gubitka kvalificiranih radnika do mirovine, bez dovoljno radne snage da ih zamijeni.

Koalicijska vlada kancelara Olafa Scholza predložila je ponudu bonusa radnicima koji odgode odlazak u penziju, kao dio paketa poticaja koji još treba odobrenje njemačkog parlamenta.