početak radova u septembru

United Group pokreće infrastrukturni projekt: Izgradnja zemaljskog kabla Atina - Solun

Autor: Biznis.ba
United Group pokreće infrastrukturni projekt: Izgradnja zemaljskog kabla Atina - Solun
Foto: Fena

United Group, vodeći pružatelj telekomunikacijskih usluga i zabave u Jugoistočnoj Evropi, sa zadovoljstvom najavljuje veliki, novi infrastrukturni projekt, izgradnju zemaljskog kabla između Atine i Soluna, koji će biti dio šire regionalne okosnice s ciljem proširenja infrastrukturne pokrivenosti United Grupe u Jugoistočnoj Evropi.

Aktivnosti na izgradnji novog zemaljskog kabla trebale bi započeti u septembru 2024. i biti dovršene do kraja 2025. godine. Projekt se implementira u Grčkoj preko podružnice United Grupe, kompanije United Fiber, drugog najvećeg FTTH provajdera u Grčkoj. Ovaj projekt dio je šire međunarodne strategije UG-a za dodatno unapređenje portfolija fiksne infrastrukture.

Zemaljski kabl Atina – Solun pokrivat će 548 km mreže, prolazeći kroz osam ključnih gradova Grčke (Atina, Solun, Volos, Lamia, Larissa, Livadeia, Katerini, Teba).

Nova ruta iz Soluna povezivat će ​​Sofiju i Beograd te će kroz cijelu balkansku regiju i preko Ljubljane doći do glavnih čvorišta Zapadne Evrope.

Na istoku će osnažiti postojeće interkonekcije s Turskom i Bliskim istokom, jačajući i postojeću interkonekciju s Bugarskom. Na zapadu i jugu nova ruta će biti dio trenutne okosnice koja povezuje Atinu s postojećim podmorskim kablom s Italijom i Kretom.

Veleprodajnim aktivnostima u okviru ovog projekta upravljat će poslovna jedinica Grupe UGI. Jedinica je posvećena telekomunikacijskim veleprodajnim aktivnostima kroz operacije Grupe, nudeći najsavremenije telekomunikacijske usluge, uključujući podatke, glasovne, mobilne i usluge roaminga svim evropskim HUB-ovima u partnerstvu s vodećim operaterima i velikim tehnološkim kompanijama, prenosi Fena.

Paolo Ficini, CEO UGI: “Stvaranjem ove potpuno nove rute, United Grupa konkretno demonstrira svoju posvećenost da bude najveći provajder optičkih mreža u Jugoistočnoj Evropi, povećavajući konkurentnost, stvarajući nove prilike za ulaganja i ubrzavajući digitalnu transformaciju svih uključenih zemalja. Projekt odgovara na rastuću potražnju koja proizlazi iz značajnih investicija u nove podatkovne centre u regiji, kao i u nove podmorske kablove koji se završavaju na južnoj granici Grčke.“

Kroz ovaj veliki infrastrukturni projekt, United Grupa jasno pokazuje svoju posvećenost da bude najveći provajder optičkih mreža u Jugoistočnoj Evropi, regiji jedinstvene geolokacije kao raskrsnice Istoka i Zapada, povećavajući konkurentnost cijelog područja, stvarajući nove prilike za ulaganja i ubrzanje digitalne transformacije svih uključenih zemalja.