atrakcija

Venecija od turističke naknade zaradila preko 2 miliona eura

Autor: Biznis.ba
Venecija od turističke naknade zaradila preko 2 miliona eura
Foto: Pexels

S jučerašnjim danom završilo je pokusno razdoblje prvog programa za jednodnevne turiste u svijetu koji je uvela Venecija. Venecija želi nastaviti naplaćivati naknade za turiste.

Gotovo mjesec dana od uvođenja naknade za turiste, ova naknada gradu je donijela više od dva miliona eura. Na neke dane je zabilježeno preko 25.000 turista koji su platili naknadu.

„Venecija namjerava uzeti u obzir potražnju te udvostručiti dosadašnju cijenu s pet na 10 eura u vrijeme osobite posjećenosti talijanskog grada na jadranskoj obali“, rekao je za lokalne novine Michele Zuin, gradski vijećnik zadužen za finansije.

Zuin je rekao da će se od 2025. godine nadalje “osnovna rata” primjenjivati na jednodnevne posjetitelje u jednom dijelu godine. Međutim, tokom “kritičnih dana”, turisti će morati plaćati maksimalnu pristojbu od 10 eura, prenose Financije.

Grad ne planira odmah objaviti službeni izvještaj. Najprije će se evaluirati prikupljeni podaci. Naknada je probno uvedena za razdoblje od 25. aprila do 5. maja. Nakon toga, pristojba se naplaćivala gotovo sve subote i nedjelje do sredine jula.

Svi turisti koji posjete grad između 8:30 i 16 sati dužni su platiti naknadu i dobiti QR kod koji je služio kao dokaz plaćanja. Kazna za sve koji prekrše to pravilo iznosi čak 300 eura. Iznimku predstavlja domaće stanovništvo, gosti s noćenjem, studenti i djeca do 14 godina.

Tokom probnog perioda naknada je iznosila 5 eura.

Procjenjuje se da oko 15 miliona turista svake godine stigne u Veneciju. Što je čini jednim od najposjećenijih gradova u svijetu. Masovni turizam znači velike prihode za gradski proračun, no također prouzrokuje značajnu štetu.: Detaljna Analiza