već od 2025.

Venecija povećava broj dana u kojima će turisti morati da plate taksu za boravak

Autor: Biznis.ba
Venecija povećava broj dana u kojima će turisti morati da plate taksu za boravak
Foto: Pexels

Venecija će udvostručiti broj dana 2025. godine, u kojima će turistima naplaćivati posjete, a sve nakon uspješnog probnog perioda prošle godine, rekao je gradonačelnik Venecije.

On je naglasio da je cilj da se obeshrabre turiste da posjećuju grad tokom istih dana, "kako bi Veneciji dali poštovanje koje zaslužuje".

Kako prenosi BBC, jednodnevni izletnici, koji rezervišu unaprijed, moraće da plate pet evra za boravak u ovom italijanskom gradu određenim danima između aprila i jula, što se povećava na 10 eura ako rezervišu manje od četiri dana unaprijed.

Podsjećanja radi, ova naknada je prvi put uvedena prošlog aprila i pokrivala je 29 dana, uglavnom vikende i državne praznike, tokom tog perioda od četiri mjeseca.

Ove takse, kako prenosi BBC, primijenjivat će se svakog petka do nedelje i na državne praznike između 18. aprila i 27. jula 2025. godine, ukupno 54 dana.

Svi posjetioci stariji od 14 godina moraće da plate ovu taksu na svojim telefonima i preuzmu QR kod koji će pokazati inspektorima, koji će nasumično provjeravati ljude.

Oni bez karte rizikuju da dobiju kaznu, piše BBC.

Kao i kod prethodne naplate, bit će izuzeti ljudi sa rezervacijama hotela i pansiona, kao i stanovnici regije Veneto, studenti upisani na univerzitet u Veneciji i oni koji dolaze u posjetu rođacima koji žive u Veneciji.