Vijesti

Građani u FBiH mogu proizvoditi i prodavati proizvedenu struju

Autor: Biznis.ba
Građani u FBiH mogu proizvoditi i prodavati proizvedenu struju
Foto: Ilustracija

Građani Federacije Bosne i Hercegovine, nakon što je usvojen set energetskih zakona, moći će proizvoditi struju i prodavati tu proizvedenu struju. To će značiti uspostavljanje koncepta prosumera (kupac - proizvođač).

Ovo je omogućeno nakon što je entitetski parlament u julu konačno usvojio Zakon o električnoj energiji, Zakon o obnovljivim izvorima energije i Zakon o energiji i regulaciji energetske djelatnosti.

Međutim, primjena ovih zakona počet će tokom sljedeće godine, jer će u međuvremenu biti potrebno izmijeniti više podzakonskih akata. Kada počne primjena spomenutih zakona, osim što će se moći prodavati viškovi proizvedene struje, neće biti potrebna dozvola za proizvodnju struje u elektranama instalirane snage do jedan megavat. Pojednostavljeno, domaćinstvo koje bude proizvodilo struju npr. u svojoj solarnoj elektrani koju instaliraju na krov kuće, garaže ilinekog drugog objekta, moći tu struju trošiti za svoje potrebe, a višak proizvedene struje će moći prodavati.

Predviđeni su podsticaji za one koji namjeravaju struju proizvoditi iz obnovljivih izvora energije. Bit će omogućeno formiranje energetske zajednice kao pravnog lica kojeg čine domaćinstva, kompanije, lokalna samouprava (grad ili općina) i javne ustanove.

Zakonom su definisani svrha i kontrola ove zajednice. "Svrha je zaštita okoliša, ekonomskih ili socijalnih koristi članova ili vlasnika udjela, a ne ostvarivanje profita. Stvarnu kontrolu u energetskoj zajednici građana po principu 'jedan član jedan glas' imaju vlasnici udjela i/ili članovi zajednice građana koji nisu srednja ili velika pravna lica u smislu propisa kojima se uređuje oblast računovodstva i revizije", ukazano je.

Energetska zajednica će morati dobiti dozvolu Regulatorne komisije za energiju FBiH (FERK) za obavljanje djelatnosti.

Između ostalog, energetska zajednica će moći:

Proizvoditi struju, uključujući iz obnovljivih izvora energije;

Snabdijevati strujom;

Upravljati potrošnjom;

Skladištiti struju;

Pružati usluge punjenja električnih vozila

. U obrazloženju predloženog Zakona o električnoj energiji je naglašeno da se pojednostavljuje procedura priključenja energetskih postrojenja, instalirane snage do 23 kilovata, za proizvodnju struju iz obnovljivih izvora energije za vlastite potrebe.

Osim toga, više ne bi trebale biti potrebne urbanističke, građevinske i upotrebne dozvole za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije, koju proizvodite za vlastite potrebe.