Regija

Antić: Srbija bliža Turskom toku

Autor: Biznis.ba
Antić: Srbija bliža Turskom toku

Značajno smo bliže izgradnji gasovoda kroz Srbiju, nakon mišljenja Energetske zajednice u vezi projekta Magistralnog gasovoda od granice s Bugarskom do granice s Mađarskom, dijelu Turskog toka, izjavio je ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić.

“Činjenica da je Energetska zajednica u svom mišljenju zaključila da će novi gasovod unaprijediti sigurnost snabdijevanja kroz diversifikaciju ruta snabdijevanja, potvrda je naše argumentacije i očekujem ubrzan nastavak projekta kroz obavezujuću raspodjelu kapaciteta i donošenje investicione odluke, izjavio je Antić, saopštilo njegovo ministarstvo.

On je naveo i da je to mišljenje pokazatelj da je projekat dobro postavljen, u skladu sa Zakonom o energetici Srbije kao i s evropskim energetskim direktivama!

Određeni uslovi koji su dostavljeni kroz Mišljenje Energetske zajednice, a prije svega sa stanovišta jačanja konkurencije, upućeni su Agenciji za energetiku Srbije koja će ih, kao nezavisno regulatorno tijelo u skladu sa Zakonom, uzeti u obzir u daljim koracima vezanim za realizaciju projekta”, dodao je.

Biznis.ba