Regija

Avionska linija između Beograda i Prištine počinje s radom ovog ljeta

Autor: Biznis.ba
Avionska linija između Beograda i Prištine počinje s radom ovog ljeta

Letovi između Beograda i Prištine počet će ovog ljeta nakon što su vlasti iz Srbije i Kosova potpisale pismo namjere "Posebna zračna ruta Beograd-Priština" (BPSAR) početkom ove sedmice. Za liniju će biti zadužen Eurowings, a imat će podršku svih strana.

U dokumentu su razmotrene i glavne ključne tačke za nastavak letova iz prošlosti, poput nadzora zračnog prostora i poreza.

U dokumentu se navodi kako će se ovaj sporazum primjenjivati na sve putnike, poštu i teret koji se prevozi na ovoj zračnoj relaciji. Uprava civilnog zrakoplovstva na Kosovu i aerodrom Priština potvrđuju da će se operacija od/do Beograda/Prištine vršiti bez dodatnih taksi, poreza i naknada za uslugu BPSAR. Ni u kojem slučaju porez, takse i naknade ne smiju biti diskriminirajuće.

Putnici koji budu putovali na relaciji Beograd-Priština i obratno neće koristiti pasoše za putovanje već lične karte. Osim toga, vlasnici kosovskih pasoša moći će preko aerodroma Nikola Tesla u Beogradu da se prebace na bilo koju relaciju dalje koristeći svoj pasoš.

Kosovska uprava civilnog zrakoplovstva potvrdila je da će se putanja koja je korištena prije sukoba iz 1999. godine ponovo koristiti, što znači da neće biti potrebno letjeti iznad makedonskog zračnog prostora prije ulaska na bilo koji teritorij.

U pismu se navodi da KFOR (Kosovske snage) zadržava vlast u zračnom prostoru nad Kosovom u skladu s međunarodno priznatim sporazumom o misiji NATO-a na Kosovu. Uprava civilnog zrakoplovstva na Kosovu, aerodrom Priština i KFOR će osigurati sigurnu operaciju leta, uključujući i slijetanje.

Eurowingsu je data sloboda da odluči o cijeni karata, izabere partnera i opremu koju će koristiti. Također, oni će definisati tarife za teret i poštu.

Kako piše Ex-Yu Aviation, očekuje se da će dvije strane u ponedjeljak započeti pregovori o obnovi i željezničke pruge između Beograda i Prištine.

Eurowings se može pohvaliti da je unaprijedio svoju bazu u Prišitinu te da je tokom prošle godine imao blizu 343 hiljade putnika na letovima iz i u taj grad. S druge strane, od 21. maja uvode i prve letove na relaciji Beograd-Stuttgart.

Biznis.ba