Regija

"Bambi" vraćen na slovensko tržište, svi proizvodi u skladu s regulativom

Autor: Biznis.ba
"Bambi" vraćen na slovensko tržište, svi proizvodi u skladu s regulativom

Proizvodi kompanije "Bambi" vraćeni su na slovensko tržište, a svi proizvodi u skladu su s regulativom, saopćeno je iz ove kompanije.

Kako se navodi u saopćenju, "Bambi" kao odgovorna kompanija, je uvijek u skladu sa svim važećim propisima i standardima, i u potpunosti poštuje sve evropske, nacionalne i lokalne regulative, kao i sve ostale međunarodne standarde kvaliteta.

Proizvod koji je uzorkovan u Sloveniji, proizveden je za pomenuto tržište također u skladu sa tada važećim propisima i preporukama EU, čija je Slovenija članica, i to znatno prije stupanja na snagu nove, pooštrene Odredbe Evropske komisije o vrijednostima akrilamida od 11. 4. ove godine.

Kako ova odredba prem zakonu ne predviđa nikakve sankcije, kompanija "Bambi" je u dogovoru sa slovenskom Upravom za sigurnost hrane samoinicijativno zamijenila taj proizvod na teritoriju Slovenije u svim maloprodajnim objektima, a sve zbog naših vjernih potrošača i nove odredbe koja važi u Sloveniji, kao članici Evropske Unije, navedeno je iz "Bambija".

- Što se tiče ostalih tržišta, napominjemo da je "Bambi", kao odgovorna kompanija sa visokim standardima, već završio proces usklađivanja s novom Uredbom EU u Republici Hrvatskoj a trenutno je, i bez postojanja jasne regulative o preporučenom nivou akrilamida u proizvodima, u procesu usklađivanja proizvoda sa Uredbom EU i na svim ostalim tržištima - stoji u saopćenju.

Inače, akrilamid uobičajeno nastaje tokom proizvodnje u termičkim procesima (prženjem ili pečenjem) hrane bogate ugljičnim hidratima i mastima. Podjednako se stvara prilikom pripreme hrane kod kuće i u procesu proizvodnje. Ima ga u pekarskim proizvodima, proizvodima od krompira, u kafi, kao i ostalim proizvodima koji se peku na visokim temperaturama.

Za konkretan slučaj u Sloveniji, "Bambi" ističe da je u pitanju minimalna količina robe, i naglašava da je proizvedena u skladu sa tada važećom regulativom.

"Bambi" je pozvao sve potrošače da nastave da koriste "plazmu" na svim tržištima, proizvod na kojem su odrastale i odrastaju brojne generacije.

Biznis.ba / NN