Regija

Božinović: Cilj je pokrenuti turizam bez podcjenjivanja rizika zaraze

Autor: Biznis.ba
Božinović: Cilj je pokrenuti turizam bez podcjenjivanja rizika zaraze

Cilj nam je pokrenuti turizam bez podcjenjivanja rizika zaraze, u kontaktu smo s europskim institucijama i susjednim državama iz koje nam dolaze turisti, izjavio je u srijedu ministar unutarnjih poslova Hrvatske i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović.

''Cilj nam je da se pokrene turizam, a da se time ne minimiziraju rizici kad je u pitanju širenje Covida-19. U tom smislu mi smo svi u kontaktu'', rekao je Božinović na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera.

Europska komisija objavila je nekoliko dokumenata vezanih za prelazak unutarnjih i vanjskih granica Europske unije, a s tim u vezi i reaktivaciju turizma kao jedne od najznačajnijih gospodarskih grana.

Božinović je istaknuo da će granična policija dopustiti ulazak u Hrvatsku, ali pod uvjetima koji su ranije objavljeni.

''Postoji cijeli niz uvjeta pod kojima se može ući u Hrvatsku, a ovaj europski dokument je osnova kako ove godine pokrenuti taj sektor gospodarstva ako nam koronavirus to dopusti, a mislim da smo mi u Hrvatskoj pokazali uspješnost u nošenju s tom bolešću'', rekao je.

Pritom je podsjetio da je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) izradio epidemiološke preporuke za ugostiteljske objekte, hotele i prijelaz granice.

Božinović kaže da će se izraditi mapa regija u Europi, koja će se ažurirati na dnevnoj bazi, a za nju će biti nadležan Europski centar za prevenciju bolesti, koji je glavna europska institucija kad su u pitanju zarazne bolesti.

Precizirao je da će svi imati mogućnost uvida u tu mapu i potom donositi individualne odluke, pod uvjetom da se zadovoljavaju uvjeti za ulazak u zemlju u koju netko namjerava putovati, prenosi Hina.

''Intencija dokumenta je da građani budu informirani, da se daju preporuke državama i onima koji se bave turizmom kako bi se pod dva ključna uvjeta, a to je pokretanje turizma i minimiziranje rizika za širenje bolesti, turizam dogodio ove godine'', kazao je Božinović.

Biznis.ba / FENA