Regija

Butković: Svi radovi oko Pelješkog mosta će biti gotovi u zadanom roku

Autor: Biznis.ba
Butković: Svi radovi oko Pelješkog mosta će biti gotovi u zadanom roku

Hrvatske ceste su i kod Pelješkog mosta i kod pristupnih cesta uračunale da će doći do mogućih žalbi, tužbi i sličnog, a sada treba pričekati odluku suda oko žalbi, no svi će radovi biti gotovi u zadanim rokovima, izjavio je u četvrtak hrvatski ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Odgovarajući na pitanja novinara prije sjednice Vlade oko sudskih postupaka vezanih za žalbe oko pristupnih cesta, Butković je istaknuo da "smo na to naučili i ništa se ne događa što već nismo vidjeli", kao i da "nitko, pa ni hrvatska Vlada, premijer, ministar, ni direktor Hrvatskih cesta, ne može i ne smije utjecati na neovisne odluke suda i Državne komisije za javnu nabavu, jer su to nezavisna tijela", prenosi Hina.

"Jedino što ja mogu je apelirati na te institucije da odluku donesu što prije", rekao je Butković.

Na pitanje novinara kada će se znati tko će biti izvođač pristupnih cesta, kazao je da sud ima 30 dana da donese odluku o žalbama.

"Po mojim saznanjima tužba je dignuta 15. svibnja, što znači da bi do 15. lipnja po zakonu trebali imati odluku suda", odgovorio je Butković, dodajući da će Hrvatske ceste donijeti odluku o odabiru iza toga, a nakon što donesu odluku ona strana koja nije odabrana opet ima rok za žalbu, koja potom ide u Državnu komisiju za provedbu postupaka javnih nabava.

Budući se radi o velikom infrastrukturnom projektu sufinanciranom od EU-a, Butković je kazao da imaju 30 dana rok da to riješe. A onda opet, ako žalba bude odbijena, Hrvatske ceste potpisuju ugovor o građenju, a strana koja se žalila i nije zadovoljna može ići sa žalbom na Upravni sud, ali to ne zaustavlja početak radova.

Na pitanja novinara o rokovima gradnje i završetku tog posla nije konkretno odgovorio, poručujući tek da je "sve definirano u natječaju, i da sve tamo piše".

Najnoviji zaplet oko početka gradnje pristupnih cesta Pelješkom mostu nastao je nakon što je grčki Avax sredinom svibnja podnio tužbu Visokom upravnom sudu (VUS) protiv rješenja Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave kojim je poništena odluka Hrvatskih cesta da dionicu pristupne ceste Pelješkom mostu gradi ta tvrtka.

VUS je potvrdio da je 16. svibnja zaprimio tužbu Avaxa, koji se donedavno zvao J&P Avax. U skladu sa Zakonom o javnoj nabavi odluka u upravnom sporu mora se donijeti 30 dana od dana podnošenja uredne tužbe, osim u slučaju postojanja izvanredno opravdanih okolnosti. To znači da bi odluka trebala biti donesena najkasnije do 16. lipnja.

Biznis.ba / FENA