Regija

Cappelli: U Hrvatskoj boravi više od 600 hiljada turista, cijene niže i do 30 posto

Autor: Biznis.ba
Cappelli: U Hrvatskoj boravi više od 600 hiljada turista, cijene niže i do 30 posto

U Hrvatskoj trenutno boravi više od 600 hiljada turista, a neke županije imaju i 60-postotnu popunjenost u odnosu na isto vrijeme prošle godine, dok bi do kraja godine rezultat mogao doseći 40 posto lanjskog, rekao je u ponedjeljak ministar turizma Gari Cappelli.

"Danas imamo više od 600 hiljada turista, većinom stranaca, a domaćih je oko 90 hiljada. Hrvatska je sigurna destinacija bez obzira na sve što se događa", kazao je Cappelli nakon sjednice Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice (HTZ).

Grčka, rekao je za usporedbu, na današnji dan ima samo sedam posto prometa odnosu na lani.

S druge strane, Hrvatska u julu ima preko 50 posto prometa u odnosu na prošlu godinu, a na nivou dosadašnjeg dijela godine više od 30 posto.

Istaknuo je da se u nekim županijama, kao što su Istarska i Primorsko-goranska, ostvaruje više od 60 posto dolazaka u odnosu na lani. Po njemu, turistički radnici dobro su se pripremili i za epidemiološke uvjete u kojima rade.

Cappelli kaže kako su cijene turističkih usluga snižene u nizu destinacija, u prosjeku od 10 do 30 posto.

"Tvrdio sam da će prva dobra reakcija ekonomije biti u turizmu, a to se i događa", rekao je ministar dodavši da ove godine na Jadranu radi minimum sezonaca koji dolaze izvan Hrvatske, odnosno da je povučena domaća radna snaga", zaključio je Cappelli.

Biznis.ba