Regija

CEFTA konferencija - Usvojeni sporazumi koji će pospješiti razmjenu roba i usluga

Autor: Biznis.ba
CEFTA konferencija - Usvojeni sporazumi koji će pospješiti razmjenu roba i usluga

U Tirani je danas završena jednodnevna CEFTA konferencija usvajanjem tri važna sporazuma koja će pospješiti trgovinsku razmenu u robama ili uslugama unutar CEFTA-e.

Na sastanku Zajedničkog komiteta CEFTA usvojena je dopuna Protokola 6 o trgovini uslugama. U praksi će to firmama koje vrše takve usluge obezbjediti veću transparentnost i predvidivost operacija u drugim potpisnicama CEFTA sporazuma. Također, otvara mogućnost dalje ekonomske integracije među CEFTA 'sedmorkom', a otvara i mogućnost uzajamnog priznanja određenih licenci, profesionalnih kvalifikacija i elektronskih usluga. Naprimjer, kada sporazum bude implementiran, omogućit će inženjeru iz Prilepa u Sjevernoj Makedoniji da se bez problema zaposli u Mostaru, ljekaru iz Kišinjeva u Moldaviji, da nađe radno mesto u Tirani. Implementacija tog sporazuma se očekuje čim ga ratifikuju parlamenti svih sedam država, članica CEFTA-e.

Drugi značajan sporazum koji je danas usvojen (AEOS) bitno olakšava carinske procedure među CEFTA članicama. Naime, ovlašteni izvoznici, firme koje su certifikovane za izvoz, ubuduće će na osnovu registracije u samo jednoj zemlji, biti priznate i u svim ostalim. Kada se spremi jedan set carinskih dokumenata i deklaracija, procedura se neće ponavljati na svakoj granici već će biti prihvaćen i uvažen prvobitni set dokumenata. Ovim će se ne samo olakšati prelazak robe preko granica već će i pomoći da se pojača poverenje među CEFTA članicama. Implementacija bi trebalo da započne u aprilu 2020.

Među prioritetima u radu CEFTA-e u narednoj godini, kada će rotirajuće predsjedavanje preuzeti Bosna i Hercegovina, bit će uvođenje “Nadzora tržišta”. To znači da će se, ukoliko se bilo koji industrijski proizvod iz bilo kog razloga u jednoj zemlji proglasi neispravnim, to uvažiti i u ostalim CEFTA članicama.

Kako bi se pospješila trgovina uslugama, CEFTA će pokušati da uskladi regionalnu regulatornu stranu u bar jednom sektoru - poštanskih usluga ili građevinarstva. Cilj je da se uspostavi saradnja i harmonizacija među regulatornim tijelima, kao i da se podigne nivo elektronske razmjene podataka.

Biznis.ba / FENA