eurostat

Cijene hrane u Crnoj Gori na 87% prosjeka EU

Autor: Biznis.ba
Cijene hrane u Crnoj Gori na 87% prosjeka EU
Foto: Unsplash

Prema konačnim podacima Eurostata, u okviru projekta pariteta kupovne moći, nivo cijena potrošnih dobara i usluga u Crnoj Gori u prošloj godini iznosio je 64% prosjeka Evropske unije. Kada je riječ o cijenama hrane i bezalkoholnih pića, oni su u Crnoj Gori na 87% prosjeka EU.

Kako je saopšteno iz Monstata, nivoi cijena za potrošna dobra i usluge značajno su varirali među zemljama članicama Evropske unije u 2023. godini.

- Danska bilježi najveći nivo cijena 143% prosjeka EU, zatim slijede Irska sa 142%, Luksemburg 135%, Finska 125% i Holandija 118%. Najniži nivoi cijena zabilježeni su u Mađarskoj - 76%, Poljskoj 66%, Rumuniji i Bugarskoj 60% - navedeno je.

Od zemalja iz regiona, Hrvatska bilježi najveći nivo cijena potrošnih dobara i usluga koji iznosi 76% prosjeka EU, dok Srbija i Albanija bilježe nivo cijena od 68% i 66% prosjeka Evropske unije. Nivo cijena potrošnih dobara i usluga u Bosni i Hercegovini iznosi 58%, a u Sjevernoj Makedoniji 52% evropskog prosjeka.

Od svih zemalja učesnica ovog projekta Švicarska je najskuplja zemlja za tri navedene grupe proizvoda i usluga "hrana i bezalkoholna pića", "odjeća" i "restorani i hoteli". Proizvodi i usluge u grupi "audio vizuelna oprema i oprema za obradu podataka" i "alkoholna pića i duvan" su najskuplji na Islandu. Prema navedenom istraživanju motorna vozila su najskuplja u Turskoj.

- Turska ima najniži indeks nivoa cijena za proizvode i usluge u grupama "hrana i bezalkoholna pića", "odjeća" i "audio vizuelna oprema i oprema za obradu podataka". Proizvodi i usluge u grupi "alkoholna pića i duvan", "motorna vozila" i "restorani i hoteli" prema navedenom istraživanju su najjeftiniji u Makedoniji - stoji u saopštenju.

Za grupu "odjeća", Crna Gora bilježi indeks nivoa cijena 99 što je ispod nivoa prosjeka Evropske Unije, u Srbiji je indeks viši i iznosi 102, dok je taj indeks znatno niži u Sjevernoj Makedoniji (78), Turskoj (30) kao i u pojedinim članicama EU, Mađarska (88), Bugarskoj (82) i Španija (81).

- Proizvodi u grupi "hrana i bezalkoholna pića" su u Crnoj Gori sa 87% prosjeka Evropske unije, skuplji nego u Bosni i Hercegovini (85%), Sjevernoj Makedoniji (68%), dok su jeftiniji u odnosu na Hrvatsku u kojoj nivoi cijena za navedenu grupu proizvoda iznose (102%), Srbiju (96%) i Albaniju (91%) prosjeka EU - naveli su iz Monstata, a prenosi Ekapija.

Posmatrajući Crnu Goru, indeks nivoa cijena za grupu proizvoda "audio vizuelna oprema i oprema za obradu podataka" je 106 i iznad je prosjeka EU, dok za "motorna vozila" indeks nivoa cijena je 92.

Najniži nivoi cijena za grupu "restorani i hoteli" u regionu su zabilježeni u Sjevernoj Makedoniji i Albaniji, sa 47% odnosno 49% prosjeka Evropske unije, dok za Crnu Goru ovaj nivo cijena iznosi 63%.

Iz Monstata su naveli da su podaci u ovom saopštenju obračunati od strane Eurostata i OECD-a kao rezultat istraživanja koje ove dvije institucije sprovode u saradnji sa nacionalnim statističkim institucijama u okviru projekta Pariteta kupovne moći (PKM).

- Ukupno se sprovodi šest istraživanja pri čemu se svako istraživanje odnosi na određenu grupu proizvoda i usluga. Kompletan ciklus istraživanja traje tri godine, a godišnje se sprovedu dva istraživanja. Indeksi nivoa cijena prikazani u ovom saopštenju se zasnivaju na prosječnim godišnjim cijenama, koje se prikupljaju za oko 2.000 uporedivih proizvoda i usluga, omogućavajući zemljama da prikupe cijene za dovoljan broj reprezentativnih proizvoda - pojašnjeno je.