Regija

Cijene nafte ispod 76 dolara zbog američke proizvodnje i OPEC-a

Autor: Biznis.ba
Cijene nafte ispod 76 dolara zbog američke proizvodnje i OPEC-a
Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod razine od 76 dolara pod pritiskom rekordne američke proizvodnje i naznaka da bi Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) mogla povećati opskrbu.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 1,1 dolar u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 75,69 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 40 centi nižoj cijeni, od 65,41 dolar.

Uteg tržištima prošlotjedni je podatak američke vlade o rastu američke proizvodnje u ožujku na 10,47 milijuna barela dnevno, što je najveća količina u jednom mjesecu otkada su u Washingtonu počeli pratiti te podatke.
Odvojeni su podaci tvrtke Baker Hughes pokazali da su američki proizvođači u prošlom tjednu otvorili još dva bušotinska postrojenja, te ih je sada aktivno ukupno 861, najviše od ožujka 2015. godine.

"Na pragu smo ljeta, sezone velike potražnje i putovanja, i smatram da ćemo u SAD-u vidjeti pad zaliha sirove nafte ali proizvodnja nafte iz škriljca raste", naglasio je Tony Nunan iz korporacije Mitsubishi.

Odvojeno su proteklog vikenda ministri arapskih zemalja postigli dogovor o potrebi za kontinuiranom suradnjom članica OPEC-a i pojedinih neovisnih prozivođača radi uravnoteženja svjetskih zaliha, objavila je Kuvajtska državna tiskovna agencija KUNA u nedjelju.

Ministri Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kuvajta i Alžira našli su se neslužbeno s kolegom iz Omana u subotu u Kuvajtu. OPEC će se službeno sastati 22. lipnja kako bi utvrdio smjernice naftne politike. Očekuje se da će objaviti povećanje proizvodnje kako bi se zakočio rast cijena nakon što je SAD objavio da su cijene otišle predaleko.

Saudijska Arabija i Rusija već neko vrijeme razgovaraju o povećanju proizvodnje zbog smanjene opskrbe iz Venezuele i zabrinutosti povezane s uvođenjem sankcija Iranu.
Budu li ukinuta ograničenja, najveći ruski proizvođač Rosneft može povećati proizvodnju za 70 tisuća barela dnevno u samo dva dana, napisali su analitičari Capitala u bilješci klijentima.

OPEC je jutros odvojeno objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u petak iznosila 74,23 dolara, što znači da je bila za 94 centa niža nego u prethodnom trgovinskom danu.

Energetika.ba