Regija

Crnogorci grade jednu od najvećih solarnih elektrana u Evropi

Autor: Biznis.ba
Crnogorci grade jednu od najvećih solarnih elektrana u Evropi

U Crnoj Gori gradi se solarna elektrana, jedna od najvećih u Evropi. Elektrana na Birskoj gori koštaće oko 200 miliona eura, a trebalo bi da zaposli 226 ljudi, izjavila je ministarka ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić.

Ona kaže da je fokus Vlade u prethodnom periodu bio na razvoju ambijenta koji bi podstakli investitore da ulažu u obnovljive izvore električne energije, a rezultat je ulaganje renomiranih evropskih investitora u obnovljive izvore energije.

Između ostalog, u toku je i procedura zaključenja ugovora sa prvorangiranim kandidatom za ekološku rekonstrukciju termoelektrane Pljevlja.

"Dodatni pokazatelji odličnog poslovnog ambijenta za ulaganje u obnovljive izvore jeste potpisan ugovor za izgradnju solarne elektrane od 250 MW, sa konzorcijom koji pored EPCG čini i renomirana finska kompanija FORTUM, kao i zainteresovanost njemačke kompanije 'WPD', jednog od lidera u izgradnji vjetrenjača u Evropi, za izgradnju vjetro parka Brajići. Takođe, trebalo bi napomenuti i zainteresovanost austrijske kompanije 'Ivikom' da zajedno s našom nacionalnom kompanijom 'EPCG' gradi vjetro park Gvozd", rekla je Sekulić eva.

Osim rezultata koji su ostvareni na razvoju poslovnog ambijenta za ulaganja u obnovljive izvore energije, država je, kako ističe, kroz nacionalnu kompaniju EPCG, vršila i direktna ulaganja u obnovljive izvore električne energije.

Kako je Sekulićeva dodala, Crna Gora je sve svoje potrebe za električnom energijom zadovoljavala iz obnovljivih izvora, a da pri tome nije radila termoelektrana, odnosno nije bilo ni grama emisije gasova s efektom staklene bašte.

"Naravno, govorimo o desetak dana, u godini koja ima 365 dana, što znači da je pred nama još ogroman posao u tranziciji prema čistim izvorima energije, ali ovaj fenomen potvrđuje dvije važne činjenice. Prvo, ulaganja u izgradnju novih obnovljivih izvora počela su da daju rezultate. Instalirana snaga proizvodnje u Crnoj Gori u protekle tri godine porasla je za više od 10 odsto", rekla je, napomenuvši da su svaka povoljna hidrološka prilika i svaki dobar vjetar maksimalno iskorišteni, prenosi "Telegraf.rs".

"Druga važna činjenica je da ovakav rad potvrđuje da je, uz posebnu pažnju i dodatne napore, potrošače moguće pouzdano snabdijevati energijom i bez fosilnih goriva. U svjetlu globalnih ciljeva borbe protiv klimatskih promjena, i danas svima nama daleke 2050. godine, ovo je potvrda da su ekološki prihvatljiva rješenja nadohvat ruke", zaključila je crnogorska ministarka ekonomije.

Biznis.ba