Regija

Definisan tok i obim sanacije nuklearne elektrane Krško

Autor: Biznis.ba
Definisan tok i obim sanacije nuklearne elektrane Krško

Iz Nuklearne elektrane "Krško" saopšteno je da je definisan tok i obim, a planovi o vraćanju elektrane u rad sredinom novembra ostaju nepromijenjeni.

Iz ove elektrane navode da je u sklopu analiza i pripreme za sanaciju puštanja na cjevovodu jedne od linija priključnog sistema primarnog kruga bila izvedena dodatna nerazorna ispitivanja.

"Pomoću njih je na cijevi koja je puštala identifikovana dodatna indikacija nepravilnosti u materijalu, zbog čega je odlučeno da u bude zamijenjen segment cjevovoda", dodaje se u saopštenju.

Mogućnost povećanog opsega sanacije, kako se navodi, bila je predviđena već u fazi naručivanja materijala.

"Prvi cjevovod je uspješno odstranjen. U toku su pripreme za odstranjivanje drugog, te ugradnju novih segmenata cjevovoda", ističu iz Nuklearne elektrane "Krško".

Nakon premještanja svih 121 gorivnih elemenata iz reaktorske posude u bazen za istrošeno gorivo u reaktorskoj zgradi, u Nuklearnoj elektrani "Krško" ove sedmice su uspostavljeni uslovi za precizna pregledavanja cjevovoda priključnog sistema primarnog kruga i početak korektivnih radova uklanjanje dijela postojećih cjevovoda i zamjena novim.

Operativna ekipa je u četvrtak, 5. oktobra, započela sa postepenim smanjivanjem snage.

Reaktor je zaustavljen u petak, 6. oktobra, i elektrana je bila u takozvanom stanju vruće pripravnosti, prenosi Srna.

(Biznis.ba)